Fetasajtos tonhalkrém

  • 2017.11.30.
  • 0

Imádok pecázni. Miután bedobtam a botot, nem tudhatom, mi lesz a másik végén.A saját fantáziám van a vízfelszín alatt.(Robert Altman filmrendező) Tegnap este körülnéztem, miből varázsolhatnék vacsorát. A finom, magamsütötte magos kenyérhez valami kence jó volna - gondoltam. A spájzban leltem aprított tonhalkonzervet, a hűtőben egy kibontott fetasajtot. Nem azért mondom, de valami csudajó született a házasságukból.Hozzávalók:1 aprított vagy darabos tonhalkonzerv (én Tuňák márkájút használtam, 185 grammosat)7 dkg puha vaj12 dkg fetasajt vagy krémfehérsajtsófrissen őrölt bors1 teáskanál mustár1 teáskanál frissen facsart citromléegy leheletnyi reszelt citromhéj (el is hagyható)Az aprított tonhalkonzerv nem sok mindenre használható, de ebben a kenőkében tökéletesen megállja a helyét. Használhatunk darabos tonhalat is, ha az van kéznél.
A konzervet kinyitottam, és a tetejét rajtahagyva s kissé rányomva a halhúsra, lecsöpögtettem róla az összes olajat, hogy csak a hús maradjon. Egy tálban villával összetörtem-nyomkodtam a puha vajjal, fetával, sóztam és borsoztam, citromlét és mustárt adtam hozzá.
Nagyon jól illik hozzá a lilahagyma, az olajbogyó is. Ha van kéznél kapri, azzal se lesz rossz.A citromhéj valami mennyei benne, de nagyon kell vigyázni hogy mennyit reszelünk bele. Ha jól találjuk el, nagyon intenzív, teljes citromaroma érezhető benne, ha eltúlozzuk, akkor süteményíze lesz. Tehát csak kb. két-három
kicsi mozdulattal menjünk neki a reszelőnek, nagyon finoman. Akkor isteni lesz.
Kenhető kenyérre, pirítósra, de tölthető szikkadt kiflibe is, pont így. Ez a verzió nagyon addiktív lesz, csak szólok előre: abbahagyhatatlan, a
kifli extrán ropogós lesz, ez a finom krém meg eteti magát.
Aztán főtt tojással készíthetünk belőle töltött tojást is úgy, hogy a főtt sárgákat belekeverjük a krémbe, és visszatöltjük a fehér részbe.De tölthető ravioliba vagy tortellinibe is, csak egy kevés paradicsomszósz vagy sima olívaolaj kell rá öntet gyanánt.Tésztakosárkákat is készíthetünk vele. Nyáron friss kaporral vagy petrezselyemzölddel vagy mentával megszórva még fokozható az ízkavalkád.Nagyon finom. És kiadós. Tényleg.