Ancle Ben bátyó édes-savanyú csirkéje a'la homemade

  • 2017.11.05.
  • 0

Uncle Ben's édes-savanyú csirke. Ezzel a klasszikussal már többször kísérletet tettem, de eddig egyik receptúra sem nyerte el igazán a tetszésemet. Ez most igen. Tudom, ősi (uncsi), de én szeretem és repertoáron tartom, mert nagyon kevés ételhez vagyunk képesek a rizst megenni köretként, és ez az egyik, amihez igen.Hozzávalók:50 dkg csirke vagy pulykamell3 púpos evőkanál étkezési keményítő0,5 dl hideg vízsófrissen őrölt bors3 evőkanál olaj a sütéshez a szószhoz:1 közepes fej vöröshagyma (8-10 dkg)2 gerezd fokhagyma1 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj 20 dkg sűrített paradicsom1 közepes szál sárgarépa (kb. 10-15 dkg)1 zöld, piros vagy narancs kaliforniai paprika3 levél káposzta (elhagyható, az enyémben most van, mert volt itthon, ellenben ananász nem)5 dkg bambuszrügy (nálam kerekrépa)ananászkockák (friss vagy konzerv, bármelyik jó)só1 mokkáskanál őrölt gyömbér1 evőkanál világos szójaszószfehérborecet (ízlés szerint, kb. 2 teáskanálnyi)2 csapott evőkanál kristálycukor vagy ennek megfelelő méz vagy világosbarna nádcukor7 deciliter víz1 csapott evőkanál étkezési keményítőA húst sózzuk-borsozzuk és a vízzel elkevert keményítővel elkeverjük, felforrósított olajon egy serpenyőben 2 adagban megsütjük úgy, hogy egy kis színe is legyen.Az apróra kockázott hagymákat az olajon kevés sóval üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépadarabokat és felöntjük fél liter vízzel. Kissé sózzuk, és hagyjuk forrni addig, míg a répa kissé megpuhul, majd hozzátesszük a többi szintén kockákra darabolt zöldséget is, és még 2-3 percig forraljuk. Tegyük bele a sűrített paradicsomot, ízesítsük sóval, cukorral, szójaszósszal, ecettel, gyömbérrel, tegyük bele a kisült húsdarabokat is, az ananászkockákat is, és forraljuk össze. Fél deciliter hideg vízben keverjünk el egy evőkanál étkezési keményítőt, és adjuk a rotyogó szószhoz, hagyjuk besűrűsödni, s ezzel el is készült a ragu.Párolt rizzsel kínáljuk: a kimért rizst szűrőkanálban alaposan mossuk többször át, amíg a rizsen átfolyó víz tiszta és áttetsző lesz. Pontosan 2-szeres mennyiségű vízzel öntsük fel (ha túl sok vizet adunk a rizshez, kása lesz belőle, ezért a kétszeres mennyiségű víz nagyon szűken kétszeres, inkább kicsit kevesebb, mint több legyen és ez minden fehér rizsfajtára igaz), adjunk hozzá 2 szem szegfűszeget (finom illatos lesz tőle a rizs, ez még anyukám ezeréves trükkje, mindig tett a rizshez szegfűszeget, ha nem petrezselymesen csinálta), sózzuk, fedjük le, és nagyon kis lángon főzzük addig, amíg épp csak látunk a rizs tetején egy kevéske vizet. (Ezért egyszer muszáj a fedő alá kukkantani, úgy nagyjából 7-8 perc főzés után.) Ekkor zárjuk le alatta a lángot, és hagyjuk állni a fedő alatt még 20-25 percig. Addig az étel is éppenpont elkészül. Személyenként 10 dkg rizst számoljunk, nagyobb étkűek 12 dkg-ot is kimérhetnek. Tippek-trükkök:
Sok receptnél olvastam tojást a hús bundázásához, de nem kell - mert rántottaízt produkál -, sokkal jobb ízű tojás nélkül.
A húst megsüthetjük teljesen natúran is, sóval-borssal.
Mindenképpen kóstoljuk a ragut, mikor már minden benne van, mert csak így tudjuk a tökéletes édes-savanyú ízt beállítani.
És chilirajongóknak mondjuk egy friss piros chili is kötelező bele. A habanero virágos-gyümölcsös íze tökéletesen illik ehhez a raguhoz szerintem.A recept nagyon tuti vega módra (sőt, vegán) is, sült tofukockákkal.
Fotó holnap, mert elfelejtettem, milyen hamar ránk sötétedik már...