Avokádós sültbrokkoli-főzelék

  • 2013.11.25.
  • 5


Még egy esélyt a brokkolinak! Úgy érzem, hogy ezzel a mondattal adhatok igazán csak hangot annak, hogy felhívjam a figyelmet a brokkoli méltatlan sorsának. Egy korábbi posztomban már kitértem rá, hogy mellőzöttsége mennyire nem helyes, de most, hogy ezt a zöldséget is főzelékbe öntöttem talán néhányan kedved kapnak ahhoz, hogy legalább egy próbát tegyenek vele. Nem árulok el nagy titkot, hiszen ez is olyan egy kicsit, mint egy sűrű krémleves, szóval a receptet olvasva nagy turpisságot senki se keressen. De valójában nem is ez a lényeg, mert az maga a brokkoli, csak éppen egy főzelékben.
Visszagondolok, hogy én mikor találkoztam vele először és büszke vagyok magamra, mert tisztán megvan a pillanat, hogy milyen izgatott lettem, amikor nővérem bejelentette, hogy ebédre rántott brokkolit készített. Akkoriban (23 évvel ezelőtt) még nem volt annyira elterjedt zöldség (pláne nem vidéken) mint manapság, így érthető, hogy mekkora izgalommal járt az a tény, hogy végre mi is ehetünk olyat, amit addig csak külföldi szakácskönyvben láttunk. Furcsa ez, de tényleg különlegesnek éreztem akkor magam. Hogy mennyire ízlett, arra már nem emlékszem igazán, de egy dolog biztosan megmaradt, mégpedig az, hogy attól, hogy valami elérhetetlen, még nem biztos, hogy luxusnak számít. Talán ezért is szeretem ennyire a főzeléket. Mert tényleg mindenki számára elérhető és nem luxusnak egyáltalán. 
Recept 2-3 főre
1 kg brokkoli rózsáira szedve (a szárát és a levágott ép, egészséges részeket felaprítom, felszeletelem)
1 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma reszelve
fél kk só
6 dl alaplé
2-3 ek natúr joghurt
1 puha, érett avokádó 
pár csepp citromlé
2-3 ek pirított,  durvára aprított dióbél
csokor friss petrezselyemzöld 
A sütőt előmelegítem 200 fokra és az itt olvasható módon megsütöm a brokkolit. Közben a finomra aprított vöröshagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre, puhára dinsztelem, közben finoman sózom. Belereszelem a fokhagymát, ráborítom a felaprított brokkoliszárat, lehulló részeket majd felöntöm az alaplével. Borsozom, sózom és fedő alatt 8-10 perc alatt puhára főzöm. Amíg puhul, meghámozom az avokádót, felkockázom és összekeverem a három evőkanál joghurttal, egy cikk citrom levével. Ha megpuhult a hagymás alapom hozzáadom az avokádót (egy kanállal félreteszek) és az egészet botmixerrel pürésítem. Borssal, kevés szerecsendióval (nagyon intenzív) ízesítem és sózom, ha kell. Összeforralom. A diót száraz serpenyőben megpirítom. Tálalásnál a püré tetejére halmazom a brokkolit, megszórom a dióval, friss petrezselyemmel majd a félretett avokádót is ráteszem. Pár csepp olíva olajjal, citromlével tovább ízesíthetem. 

A facebook-on is ott vagyok!