Rugalmas, ropogós, lágy kenyér.

  • 2017.03.22.
  • 1

300g öregtészta (az előző sütéskor meghagyott természetes kovászos tészta)360 ml langyos víz800 g BL 55 lisztA víz mennyisége lehet kicsivel több vagy kicsivel kevesebb, a liszt fajtájától függően!5 kis mokkás kanál só2 evőkanás olvasztott vaj2 evőkanál forralt tej föle.Összeállítjuk a tésztát só nélkül és kiveszünk 30 dekát, amit üvegbe rakunk. (ez lesz a következő sütéshez a kovász ,öregtészta)
ezt követően tesszük bele a sót, vajat, tej-főlt és még dagasztjuk legalább öt percig!
Majd háromszor 20 percenként átgyúrjuk ésa harmadik gyúrást követően a sütő edénybe tesszük.
Mellé tesszük az üveget és mikor az üvegben duplájára vagy többet emelkedett a tészta, akkor tesszük be a kenyeret 230 fokos sütőbe.
Én beborítva szeretem sütni, mert finomabb és szebb lesz.25 perc után le veszem a tetőt és sütöm még legalább 30-35 percig, amíg szép aranybarna lesz.Nagyon finom kenyér, könnyű bélzet és isteni finom ropogós kenyér héj.