Mákos guba

  • 2017.05.24.
  • 0

A megszokott mákos guba íz, egy kicsit más formában... nekem nagyon tetszik és bár nem vagyok mákrajongó egy kicsit sem, még így is ettem három szeletet :)Az eredeti receptet Bernáth József
könyvében
találtam és szerettem meg, kicsit módosítottam rajta.Hozzávalók:400 g formakalács( napkalács néven találtam ilyet )2 db tojás200 ml tejszín300 ml tej15 g porcukor135 g darált mák50 g porcukor1 db citrom reszelt héjaHa friss a kalácsunk, akkor 1 órára fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben lehessen vágni.Addig egy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral.A tojásokat a porcukorral, a tejszínnel és a tejjel összekeverjük.A darált mákhoz hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat és az előbbi tejszínes keverékből 165 g-ot, hogy egy kenhető mákkrémet kapjunk.A kalácsból végeiből annyit levágunk hogy beleférjen a formába, ezután hosszában kb 1,5 centis szeletekre vágjuk. 3 db szeletre van szükségünk.Az első szelet kalácsot beletesszük a formába, meglocsoljuk a tejszínes keverékkel, rákenjük a mákkrém felét.Erre ráhelyezzük a második szelet kalácsot, meglocsoljuk tejszínes keverékkel, megkenjük a mákkrém másik felével, végül befedjük a harmadik szelet kaláccsal amit szintén meglocsolunk.180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 15-20 percig.Ha teljesen kihűlt, kivesszük a formából, szeleteket vágunk belőle és fagyival vagy vanília sodóval tálaljuk.