Sonkás-krémsajtos párna

  • 2019.06.05.
  • 0

Végre, végre, elérkeztem az utolsó, húsvéti sonkás recepthez! Igaz, végül nem a húsvéti sonkával készült verziót osztom itt meg, mert a 2. újrázásra már nem maradt belőle egy árva dekányi se. :D Ettől függetlenül ez a recept a kis kiflikkel összehasonlítva, töltelék tekintetében a variációk egy témára kategóriába tartozik. :DAmikor megláttam az alábbi formázási technikát, azonnal tudtam, hogy nekem ezt ki kell próbálnom. Aztán gyorsan le is csöppentem: nem lett szép. Noha a formázás amúgy pofonegyszerű. Hamar kiderült, hogy csak kevés tölteléket szabad beletenni, különben túlzottan elformátlanodik és levizenyősödik a tészta. Nem mintha olyan nagy mennyiség férne bele, de még az a kevés is soknak bizonyult. Így hát pihetettem a témát jó pár hétig, míg nem a maradék húsvéti sonkával készült töltelékből ki nem maradt annyi, amennyit éppen elegendőnek ítéltem ehhez a péksütihez. A második sütés alkalmával a tésztán is változtattam, és a jól bevált hamburgerzsemlémét használtam, egy csöpp kis módosítással – az olaj mellett vaj is került bele. A formázás már rutinosabban ment, de mivel a tésztát igen nehéz sarkosra nyújtani, négyzet alakúra vágni meg ezúttal nem akartam, ezért a művelet befejeztével a betöltött péksütik nem szabályos négyzet alakúak lettek. Sütés közben ebből a kis szabálytalanságból már eléggé szembetűnő elformátlanodás lett. :D Arról nem is beszélve, hogy a forró töltelék, ill. a növekvő tészta széttolta a nyersen még szorosan egymás mellé simuló tésztasávokat. 3. próbálkozásra sem tudtam elérni a kívánt külalakot. Nem tudom, hogy ez a prototípus készítőjének mégis hogyan sikerülhetett. Annyi baj legyen, utólag megállapítottam, hogy ez a véletlenül kialakult szabálytalanság még tetszik is, de azért persze lehetne még dolgozni a tetszetősebb külsőn. :D Szerencsére ez a péksüti kevésbé tetszetős külsővel is nagyon eteti magát, és mi szabályosan faltuk befelé, miközben hümmögve élveztük az ízeket. :DHozzávalók 10 darabhoz:Tésztához:25 dkg fehér tönkölybúzaliszt25 dkg finomliszt3 dkg cukor1 ek. só3 ek. extra szűz olívaolaj2 dkg puha vaj2,5 dkg friss élesztő3 dl tejTöltelékhez:13 dkg natúr krémsajt10 dkg pulykamellsonka vagy főtt, füstölt sonka7 dkg vörös cheddar sajtTovábbá:1 kis tojás fehérje a kenéshezelkészítés:A tésztához a kétféle liszt keverékében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, és a langyos tej felét hozzáadva, simára keverjük 1 dkg cukorral és egy kevés liszttel. Letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, az olajat, és összeállítjuk a tésztát. A felületét 3 részletben megkenjük a puha vajjal, és beledagasztjuk. A tésztát vékonyan kivajazott/kiolajozott tálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.A megkelt tésztát 10 darabra osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, és letakarva negyedórát pihentetjük.A töltelékhez a sonkát késes aprítóban ledaráljuk és az őrölt borssal ízesített krémsajthoz keverjük.A tésztagombócokat lisztezett felületen kb. 20x20 cm-es négyzetlapokra kinyújtjuk (igyekezzünk sarkosra nyújtani), majd gondolatban függőlegesen és vízszintesen is elfelezzük, azaz 4 db négyzetre osztjuk. A jobb alsó és a bal felső négyzetet kb. 1 cm széles sávokra vágjuk úgy, hogy a vágások végei a jobb felső, vágatlan négyzet 2 szélével találkozzanak.Ezen a négyzetlapocskán elkenünk egy adag tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, majd ráhajtjuk a másik, csúcsával szomszédos, vágatlan lapocskát. Ezután mindkét irányból felváltva, elkezdjük ráhajtogatni a tésztasávokat. A széleket villával lenyomkodjuk és egyenesre szabjuk.A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb, és letakarva megkelesztjük.A tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével (vagy langyos vízzel), a körülöttük lévő helyet megspricceljük vízzel, és az előmelegített sütő középső részében megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 percTipp:A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, majd kerekre nyújtjuk és betöltjük az esetlegesen kimaradt sonkás krémsajttal. A töltelék fölött összedolgozzuk a tésztát, és a töltött zsemlét a többi péksüteménnyel együtt megsütjük.A formázásról itt láthattok képeket.