Mézes csirke mustáros mártással és burgonyafánkkal

  • 2019.01.20.
  • 0

Burgonyafánk után kutattam a neten, és szembe jött velem az alábbi recept. Megtetszett, így hát elkészítettem. A farsangi szezonhoz nagyon illik. :)Meg kell mondjam, ezúttal majdnem teljesen elégedett voltam a leírással, mert a hozzávalóknál megadott mennyiségek szinte tökéletesnek bizonyultak, már ami a húst és a mártást illeti. A 2 személyre ajánlott fánktésztát viszont egy kissé túlméretezték, vagy csak nagyon-nagy étkűeknek szánták. :D Igazából ezt nem éreztem bajnak, mert nagyon finom – kívül ropogós, belül puha. :) A megmaradt fánkok pedig könnyen melegíthetőek, és a maradék mártásba lehet őket tunkolni.Csak annyit változtattam a recepten, hogy a mártáshoz Ramiro paprikát is adtam, mert egy kis darab pár napja már a hűtőben árválkodott. Egy kis plusz ízen kívül szép narancssárgás árnyalatot kapott tőle a mártás. :) A fánkot pedig egy leheletnyivel több krumplival és élesztővel készítettem, ill. került bele némi fűszer is.A receptben csak azért írtam dupla adag húst, mert nem láttam értelmét a fánk hozzávalóinak mennyiségét csökkenteni. Így 4 személyre elegendő ételt kapunk mindhárom alkotóelemét tekintve. :) Igen laktató ebéd lett belőle.Hozzávalók 4 személyre:Mézes csirkéhez:4 fél, kisebb méretű csirkemellfilé (bőr nélkül)őrölt fekete borssó2 ek. szilárd mangalicazsír4 dkg vaj1 tk. morzsolt vagy 4 ág friss kakukkfű4 ek. mézMustáros mártáshoz:10 dkg sárgarépa5 dkg petrezselyemgyökér5 dkg Ramiro paprika1 kis fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1 ek. mustár1 tk. magos Dijoni mustár3 babérlevél1,5 dl száraz fehérbor1,5 dl víz + amennyi még szükséges2,5 dl habtejszínsóőrölt fekete bors1 ek. szilárd mangalicazsírBurgonyafánkhoz (kb. 23 darabhoz):35 dkg lisztesre fövő burgonya (C típusú)20 dkg finomliszt4 dkg vaj1 tojás2 dkg élesztő1 tk. cukor0,5 dl vízsóőrölt fehér borsőrölt szerecsendióelkészítés:A burgonyafánkhoz a meghámozott, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Még forrón sóval borssal, szerecsendióval fűszerezzük és hozzákeverjük a puha vajat. Hűlni hagyjuk.Az élesztőt simára keverjük a langyos vízzel, felfuttatjuk, majd a felvert tojással és a liszttel együtt a krumplihoz adjuk. Alaposan összedolgozzuk, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.A mártáshoz a felaprított sárgarépát, a gyökeret a fokhagymagerezdekkel együtt a felhevített zsíron lepirítjuk. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, a paprikát, és tovább pirítjuk.Belekeverjük a kétféle mustárt, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük és felöntjük a borral. 2-3 percig forraljuk, majd hozzáöntjük a vizet, és elforraljuk a levét.Felöntjük a tejszínnel, és kis lángon 5 percig főzzük. Félretesszük hűlni, majd kivesszük belőle a babérlevelet, és botmixerrel pürésítjük.Annyi vizet adunk még hozzá, hogy mártás állagú legyen, ill. sózzuk, borsozzuk még, ha szükséges.A mézes csirkéhez a fél mellfiléket mindkét oldalukon sóval, borssal ízesítjük, majd serpenyőben a felhevített zsíron aranybarna kérget sütünk rá, miközben többször megfordítjuk. (Fontos, hogy a belseje ne süljön át teljesen.)A filéket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett húsdarabokat alufóliába csomagoljuk, és 10 percig pihentetjük.A hús sütéséhez használt serpenyőben felhevítjük a vajat, rátesszük a kakukkfüvet, és ráhelyezzük a filéket. Hozzáöntjük a húsból kifolyt szaftot, mézet csurgatunk rá, és sütés közben addig locsolgatjuk a mézes szafttal, amíg aranyszínű, csillogó mázat nem kap. A filéket visszatesszük a tepsibe, és 100°C-os sütőben melegen tartjuk, amíg a fánkokat kisütjük.A megkelt krumplis tésztából két, olajba mártogatott evőkanál segítségével ovális fánkokat formázunk, és 175°C-ra felhevített, bő olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük.A mustáros mártásból néhány evőkanálnyit 4 tányérra szedünk, ráhelyezzük a mézes csirkét, és köré rendezzük a burgonyafánkot.