Narancsos csokoládékrémmel töltött linzer

  • 2018.12.16.
  • 0

Egy ideje egész jóban vagyok a saját készítésű aprósütikkel, bár nagyon ritkán adódik úgy, hogy süssek. 2-3 kósza egyéb alkalmat leszámítva, jobbára csak az ünnepek körül fordul elő velem, hogy linzertésztájú sütitéken agyalok. Mivel egyre erőteljesebben kopogtat az ajtón a karácsony, itt volt az ideje, hogy végre én is lekváros linzert készítsek. Ahhoz képest, hogy 100 éve készülök olyan kiszúróformát vásárolni, ami linzerkarikához kell, még mindig nem jutottam el oda, hogy valóban meg is vegyem, hanem továbbra is a jó öreg pogácsaszaggatóval és egyéb, lyukasztásra használható alkalmatosságokkal idétlenkedem. :D De a fotók tanúsága szerint működik a dolog célszerszám nélkül is. ;)A jelen esetet véve nem csak, hogy a megfelelő kiszúróforma hibádzik, de a lyukas, lekváros linzerkarika szintén csak vágy maradt idén is. Utóbbinak csupán annyi oka van, hogy úgy éreztem, ünnepibb köntösbe kellene öltöztetni a sütit. Arra gondoltam, a csokoládé tökéletes választás lenne. Persze nem ám csak magában felolvasztva, hanem ízesített és habosított formában. Nehéz volt megállni, hogy a krémet ne nyalogassam el (tiszta szerencse, hogy kimaradt belőle egy kevés), de beláttam, hogy az imádni valóan omlós linzertésztával együtt az igazi. :)Ezt az aprósüteményt különösen ajánlom az adventi időszakra, mert nem csak mutatós, de testet-lelket gyönyörködtetően finom is. :)Hozzávalók 24 darabhoz:Tésztához:15 dkg finomliszt15 dkg omlós tészta süteményliszt20 dkg vaj8 dkg porcukor½ narancs reszelt héja1 tojássárgája1 tk. vaníliakivonatNarancsos csokoládékrémhez:8 dkg étcsokoládé0,4 dl habtejszín1 púpozott ek. tejszínhab (kb. 4 dkg)1 ek. frissen facsart narancslé2 tk. porcukor (vagy a csokoládé édességétől függően)Díszítéshez:2-3 kocka étcsokoládéporcukorelkészítés:A tésztához a porcukorral, reszelt narancshéjjal vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliakivonattal elkevert tojássárgáját, és homogén tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.A krémhez az étcsokoládét a porcukorral a tejszínben felolvasztjuk, hozzáadjuk a narancslevet, kevergetve langyosra hűtjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vékony körlapra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle úgy, hogy páros számút kapjunk.Minden második tésztakorong közepét 1 cm átmérőjű kiszúróval kilyukasztjuk (vagy eleve süteménykiszúróval szaggatjuk ki. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.), és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.Előmelegített sütőbe toljuk, világosra sütjük, majd még melegen tortarácsra szedjük és így hagyjuk teljesen kihűlni a linzereket.A díszítéshez a gőz fölött felolvasztott étcsokoládéval becsíkozzuk a lyukas tésztaköröket, és amint megdermedt rajtuk a csokoládé, meghintjük porcukorral.A teli tésztakörökre teáskanálnyi csokoládékrémet pöttyintünk, körkörösen kissé elkenjük és ráhelyezzük a lyukas linzerkarikákat.sütési hőfok: 180°Csütési mód: hőlégkeveréssütési idő: kb. 8 percMegjegyzés:A süteményt a benne lévő friss tejszínhab miatt 3 napnál tovább ne tároljuk! Bár igazából erre nem sok esély van, mert nagyon eteti magát. :DHa kimarad egy kevés csokoládékrém, ízesíthetjük vele a kávénkat, vagy magában is elnyalogathatjuk.