Vaníliakrémes rózsa

  • 2017.05.25.
  • 7

Amikor legutóbb Tortelina blogján jártam, szembe jöttek velem ezek a helyes kis kelt rózsák. Egészen pontosan a csokoládéval töltött változat. Bár úgy is biztos nagyon jó, én első alkalommal három különböző ízű lekvárral töltöttem meg, csak hogy leteszteljem magát a süteményt. A tésztába ekkor még kukoricalisztet is tettem, és bár nagyon ízlett, sőt az állaga is klassz volt, néhány darab itt-ott picit sajnos kirepedt. Ez a kukoricaliszt átka.Tény, hogy ennek a péksüteménynek az elkészítése elég időigényes, de ezekért a szép rózsaformákért néhanapján mégis megéri bíbelődni vele. Akár töltelék nélkül is megsüthetjük, hiszen ez a csavart minta sima kalácsnak is jól mutat.Második nekifutásra vaníliapudinggal akartam megtölteni, de a puding végül krémmé módosult, és ez a finomság kerekedett ki belőle. A töltelék egyébként kísértetiesen hasonlít a Zott vaníliás Monte pudingjához, amit anno nagyon szerettem.Sütés közben belengte a konyhát a finom vaníliaillat. :) Szeretem az ehhez hasonló, mutatós, kelt édességeket. :)Hozzávalók 12 darabhoz:Tésztához:50 dkg fehér tönkölybúzaliszt6 dkg vaj vagy kókuszolaj6 dkg nyírfacukor1 tojás1 tk. só2,5 dkg friss élesztőkb. 2 dl tejTöltelékhez (kb. 30 dkg-hoz):2,8 dl tej45 g vaníliaízű pudingpor2 cs. Bourbon vaníliás xilit4 dkg puha vajTovábbá:vaj a sütőformáhoznyírfaporcukor a szóráshozelkészítés:A töltelékhez 2 dl felforralt tejhez hozzáöntjük a maradék tejben csomómentesre kevert pudingport, és felfőzzük. Miután a puding kihűlt, eldolgozzuk a vaníliás nyírfacukorral habosra kavart vajjal.A tésztához a liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőt simára keverjük a langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.Hozzáadjuk a nyírfacukrot, a sót, a langyosra hűlt olvasztott vajat, a felvert tojást, és megdagasztjuk a tésztát.Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd 36 egyenlő részre osztjuk.15 perc kelesztés után mindegyik kis tésztadarabot meggömbölygetünk, és 10 perc pihentetést követően körlapokká kinyújtjuk.3 tésztakör közepén elkenünk 1-1 csapott teáskanálnyi vaníliakrémet, majd mindegyiket háromszög alakúra összehajtjuk – ahogy a palacsintát szokták –, és a széleit kissé lenyomkodjuk.3 tésztaháromszöget csúcsukkal lefelé egymás mellé fektetünk úgy, hogy az oldalaik kissé fedjék egymást, és balról jobbra haladva feltekerjük. Rózsabimbóhoz hasonló alakja lesz. Így járunk el a többi tésztával is.A péksüteményeket a vajjal kikent muffintepsi mélyedéseibe ültetjük, és amíg a sütő bemelegszik, letakarva kelesztjük.Sütőbe toljuk, készre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. Nyírfaporcukorral meghintve kínáljuk.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)sütési idő: kb. 25 percMegjegyzés:A péksütemény ugyanezekkel az arányokkal normál liszttel, fehér cukorral és egyéb márkájú, vaníliaízű, főzős pudingporral is elkészíthető.