Júniusi sörfesztiválok

  • 2017.06.07.
  • 8


Cseh Sörfesztivál jún. 9-18 Westend tetőterasz
 Szerencsére idén több időt szánhatunk a cseh sörökre, mint tavaly, mert a szerencsésebbek a hét közben akár munka után is beugorhatnak a pláza tetején levő fesztiválra. A cseh sörökre még akkor is érdemes lenne időt szánnunk, ha már ismernénk őket, mivel annyira kiválóak és egyediek és emellett még elképesztően sokrétűek is. Kis túlzással, minden cseh kastély pincéjében van egy sörfőzde és bizony elég sok kastély van arrafelé, ezért még ha egységes stílust is mutatnak, akkor is annyiféle egyedi ízt adnak, hogy sosem lehet megunni. De persze a cseh sörökön végiginni magunkat, szinte életre szóló feladatnak tekinthető. Ebben segítség, hogy idén legalább féltucat újabb sörfőzde mutatkozik be a fesztiválon.
 
Óbudai Kisüzem Sörfesztivál jún. 9-11 Óbuda Fő tér
 Lehetséges, hogy szentségtörésnek fog hangzani, de nekem az Óbudai Kisüzem fesztivál pótolni fogja a nyári Főzdefeszt hiányát. Mondom ezt egyrészt azért, mert nagyon úgy néz ki, hogy a Főzdefesztre leghamarabb ősszel számíthatunk és azért is, mert az óbudai fesztiválon szinte az egész magyar kisüzemi sörfőző ágazat képviselte magát tavaly. Reményeim szerint ez idén hasonlóképpen lesz és akkor már csak a árusító helyek jobb elrendezésére lenne szükség a nagyobb kényelem érdekében. Még emlékszem, ahogyan a térre vezető utca két oldala között nem lehetett átmenni a tömeg miatt, úgyhogy jó lenne, ha az árusítást csak az egyik oldalra korlátoznák és a téren az amúgy a söriváshoz felesleges színpad helyére lennének telepítve a másik oldal sörkínáló helyei.  A pozitívum, hogy aki a magyar sör helyzetére akar rálátni, annak ez a fesztivál a legjobb hely nyáron.

Belvárosi Sörfesztivál jún. 15-18 Szabadság tér
 A megboldogult Budavári Sörfesztivál jelentkezik most új néven, új helyszínről. A belépő elmarad, de a korsóhoz ragaszkodnak, igaz három különböző stílusú közül lehet majd választani. A MetaPay kártyáról nincs szó eddig, viszont koncertek szokás szerint lesznek, bár a külföldi 'sztár' fellépőket, mint Mr. President és társai idén megússzuk. Kétszáz különböző sört ígérnek és ez könnyen össze is jöhet, mert a kínálat az országos nagyüzemiektől kezdve, a külföldi nagyobb márkákon keresztül, egészen a hazai kézműves sörökig tart. Amolyan vegyes kínálatú dzsembori lesz, bár nélkülözni fogja a budai vár jelentette eddigi exkluzivitást.