Soproni IPA

  • 2017.03.24.
  • 0

Illat: jó féle komlók
Hab: kőkemény
Szín: mustáros
 A Tesco már bepróbálkozott kézműves sörökkel és a Dreher Hidegkomlós is egy reagálás a változó piaci helyzetre, vagy akár a Pécsi Sört is ide vehetjük. De amit most a Heineken a Soproni márkanév alatt csinált, arra nem sokan számítottak, bevallom én sem. Az biztos, ha ez a lépés bejön, akkor az teljesen új irányt adhat a Magyarországon gyártó, sokat szidott multiknak.
 Azt hiszem mi fogyasztók ebbe a történetbe a tavalyi Budavári Sörfesztiválon kapcsolódhattunk be, ahol már meg lehetett kóstolni a Soproni standján az IPA és az APA mellett egy belga jellegű sört is. (És ne feledkezzünk meg a csinos pultos lányról sem!) Majd nem sokkal utána néhány helyen az APA csapoltan is kapható lett. Na de, hogy a sörforradalom legnagyobb szentségéhez ilyen formában hozzányúljanak, hogy a normál Soproni árán vezetik be, ez azért döbbenetes. Megjegyzem a csapolt APA meglepően jó volt, anyagerős, arányaiban elfogadható és itatta magát, igaz új dolgokat nem mutatott, de ilyet gondolom nem is várt senki. Ez volt tehát az IPA minőségét tekintve bizakodásra okot adó előjel.  
 Tehát megtörtént, itt van nekünk az első tömeggyártású IPA és még csak nem is rossz. A komlózása abszolút korrekt, sőt az egyik hazai kézműves sörre emlékeztet. A test nem túl nagy, de ezt jelezték előre a hátoldalon. Ami miatt nem kell lehúzniuk a rolót a kézműves sörök készítőinek, az az erőteljes gyümölcsös alapíz hiánya, amiből ugyan van mutatóban, de hogy igazán érezhető legyen, ahhoz elég sokat kell várni. Szóval nem egy West Coast Double IPA, de nem érezni benne hamisságot, a megfelelő alapanyagokból normálisan lett elkészítve és még az arányok is elfogadhatóak benne. Ez összességében a honi viszonyokat tekintve komoly dolog.
 A jelenlegi 229 Ft egy hihetetlenül minimális ár érte, ha ezt tartják azzal egyrészt nagyot szakíthatnak a piacon, másrészt tömegeket indíthatnak el abba az irányba, hogy megkóstoljanak kézműves IPA söröket is, de még az átlagfogyasztók is jól járnak. Persze ehhez az kell, hogy az eddig kukoricadarán tartott nép megkedvelje az új terméket. Erre látok realitást, hiszen egyelőre a Drehernél a Hidegkomlós mellett megfér az Amerikai Komlós is, ami mutat némi nyitottságot a magyar sörösök részéről.
 Amúgy volt már nem hazai előzménye a Heinekentől az IPA készítésnek, mert nemrégen egy 7%-os IPA volt csapon Szlovákiában Zlaty Bazant IPA néven és volt egy a Brand márkanév alatt szintén 7%-os palackozott IPA. Nem volt kitörő a fogadtatásuk. Ezek után nekem szimpatikus, hogy nem adták fel, változtattak és újra próbálkoztak.
Külalak: látványosan eltér a szokásos Soproni kinézettől. Egyszerűség és kopottas régiesség.
Pontszám: 6.5/10
Név: Soproni Óvatos Duhaj IPA
Származási hely: Magyarország
Gyártó: Heineken Hungária
Összetétel: víz, árpamaláta, komlókivonat, komló, élesztő
Alkoholtartalom: 4.8%
Beszerzés helye: Prima, V. ker. Deák Tér
Beszerzés ideje: 2017 március
Beszerzési ár: 229 Ft
Kiszerelés: 0.5 l üveg