Kisüzemi Sörfőzdék Nemzetközi Versenye - Miskolc - szakmai összegzés

  • 2018.04.19.
  • 3

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) idén már 25 éves jubileumot tartott és ennek alkalmából a nemrég csodásan felújított Diósgyőri Vár lovagtermében kapott helyet a kétévente megrendezésre kerülő sörverseny. Egy rövid elemzéssel szeretném visszaidézni a versenyhangulatot és tippeket adnék, hogy a hagyományos és az új hullámos sörök közül melyeket érdemes megkóstolni.

Már a 2016-os versenyen is látszott Gyenge Zsolt (Fóti Sörfőzde) elnök és a vezetőség szándéka, hogy az eladdig inkább seregszemle jellegű versenyen sokkal komolyabb és egységesebb verseny- és bírálati szabályokat vezessenek be. Egy kicsit magaménak is éreztem a fejlődést, mert két éve én is tanácsoltam, hogy az addigi egyszerűbb pontozás helyett a BJCP amerikai versenyszabvány szerint bíráljuk el a söröket.


Röviden a BJCP-ről. - A BJCP (Beer Judge Certifivation Program) az Amerikai Házi Sörfőző Egyesület versenyszabványa, amit 2008-ban egységesítettek először, majd legutóbb 2015-ben átdolgozták és a sörforradlmi boom után új kategóriákkal is kiegészítették. A bírálatban a sörök névtelenül szerepelnek és maximum 50 pontot kaphatnak az alábbi megoszlásban. Illat - 12; Megjelenés - 3; Íz - 20; Kortyérzet - 5 ezek az objektív, a versenyszabványban leírt kategóriák, és a sörbíra egyéni ízlésének ad teret az Összbenyomás - 10 pontja. A 30-37 - pont Bronz minősítést ért (Nagyon jó - általában megfelel a típusának, apró hibái vannak); a 38-44 pont Ezüst diplomát ért (Nagyszerű - jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel) és Arany diplomát ért a 45-50 pont. (Szenzációs - a világ legjobb sörei közé tartozik).

Ezek alapján az ismérvek alapján mérték föl a Szent István Egyetemen versenyelőkészítő oktatáson és ízhiba-tréningen is átesett bírák, hogy melyik sör milyen minősítést érdemel. Talán a versenyszervezőknek is meglepetés volt, hogy a korábbi aranydiploma-eső helyett idén az első nap 168 söréből csupán egy arany minősítés került ki, és az összesen 268 sörből is csak 7 sör kapta meg a legjobbaknak járó Arany Diplomát. Egy-egy sörre kóstolópnelenként 5-6 bíra átlagpontszáma adta meg a végeredményt.

A hazánkban még mindig leginkább kedvelt lágersörökben, ahol a legnagyobb a nagyüzemi konkurencia, még van hová fejlődniük a kisüzemeknek, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar sörbarátok hasonló árban (300-600 Ft / 0,5l) már viszonylag könnyen hozzájuthatnak jóféle cseh illetve német vagy osztrák világos és barna sörökhöz. A versenysörök közül csupán néhány láger ért el Ezüst minősítést. Ebben a kategóriában tarolt a Fóti Kézműves Sörfőzde - Fóti Zwickl (38,4), Fóti Keserű Méz (39), Fóti Bitang Joe (39,4),  Fóti Hammurapi (42,2). És szintén sok Ezüstöt gyűjtött a Szent András Sörfőzde - a Szent András Monarchista (39,2), a Szent András Ogre (40,8), a Szent András Fekete (41,8), valamint a gyümölcsös lágerekkel is jó szerepeltek a Szent András könnye - áfonyás duplabak (38), és a Szent András Meggyes (40,5). Kiemelendő a Rizmajer Világos (38,2) és a Kecskeméti Sörmanufaktúra Kecskeméti Pils (40). amik a - számomra kicsit meglepetés, de örvendetes - nemrég még nagyüzemi Pécsi Sörfőzde Prémium Láger (38,8) sörével erősítették a hagyományos egyszerűbb világosok csapatát, ahol rengeteg gyenge és közepes tétellel is találkoztunk a verseny folyamán. A Domján Sörfőzde Elefánt Barna (38,4) és a  magasabb alkoholfokú, Ugar Brewery Burzsuj - Baltic Porter (44,2) is jól szerepelt. Érdekes anomália, de sörként kellemes - az Akpedo Kft Orgoványi Ír jellegű vörös sör, ami a Vienna Lager kategóriában kapott ezüstöt.(40,8). Gratulálok a főzdéknek, mert bebizonyították, hogy a hagyományos sörök felhozatala elég erős már Magyarországon, és a külföldi és hazai nagyüzemi lágersörökkel szemben van alternatíva.
A versenyen természetesen nem tudtam az összes sört megkóstolni, de - az arannyal díjazott sörökön kívül - figyelemre méltó tételek voltak az általam kóstolt és pontozott több mint 40 sör közül a First American Wheat (42), a Big Foot Agent (43), a Horizont Gentle Bastard DIPA (48), a Fehér Nyúl Cocoa Milk Stout (42) és a Zips Raze Berry - málnaágyon érlelt Saison (43) , melyeket nyugodt szívvel javaslok bármilyen ínyenc sörösnek, nem fognak csalódni.
Természetesen (?) az új hullámos sörfőzdék és a divatos erősebben komlózott sörstílusok ill. a robusztus, hosszan érlelt sötét sörök, a főzdék zászlóshajói lettek a verseny igazi sztárjai. Az Arany Diplomát kapott hét sör közül 4 Stout - Mad Scientist Cookie Monster (47,8), Monyo Boris the Blade 2017 (46,1); Horizont Pilot Series #7 Coconut Stout (45,4); Fehér Nyúl RIS (45,3), 2 IPA - Hopfanatic Oatcake Juice (45,7) és a Hop Top Double Check Double IPA (45,3). Ezért is külön kiemelendő a hetedik Arany Diploma, melyet egy könnyed szép American Pale Ale, a Fehér Nyúl APA (45,8) kapott.
Mielőtt rátérnék a fődíjas sörökre néhány gondolat ahhoz, miben lehetne még a versenyen fejlődni. A Házi Sörfőző Egyesület versenyéhez hasonlóan végre itt is be kellene vezetni a megfelelő kóstolópoharat (TEKU), hiszen egy vastagabb falú, inkább hagyományos pohárból kóstolva sok sör szépsége elveszhet, rejtve maradhat. Ügyelni kellene továbbá arra, hogy a versenysörök a teljes idő alatt hűtve maradjanak, és ne a fogyasztási hőmérséklet felső határa közelében kerüljenek a bírák elé, mert így változhat a minőségük. De a pár apróság mellett elismerés tartozik a szervezőknek, mert igyekeztek a lehető legjobb körülményeket teremteni a versenyen. És akkor lássuk a krémek krémjét!
A hét Arany Diplomás sör közül az 5 legmaggasabb átlagpontszámot kapott versenydarab került az utolsó körbe, és szállt ringbe a legjobb három sörnek kijáró Gyémánt Diplomáért. Ezt a korábbi zsűriasztaloktól delegált 1-1 bíra szavazatai alapján, elég kemény vita után kapták meg a sörök. 7 bíra komoly szakmai vita és érvelés után 1-5-ig helyezési pontokat osztott ki és a legkisebb helyezési pontszámot kapott sör lett a verseny végső győztese.
Gyémánt Diplomások:
3. hely - Monyo Boris the Blade (20 helyezési pont - nekem ez a sör volt a favoritom, persze ekkor még nem tudtam, kiről van szó)

2. hely - Fehér Nyúl APA (15 helyzési pont)
1. hely - Grand Champion Mad Scientist Cookie Monster