Angyalok söre - Zip's Angel's Ser

  • 2018.01.09.
  • 2

A Zip's-ről eddig is tudtuk, hogy a világ nagyon sok pontjára eljutnak a főzőberendezéseikkel, és házi "laborjukban", Miskolcon rengeteget kísérleteznek Turóczi Józsi sörmester vezetésével, ahonnan különleges és nagyon izgalmas sörök kerülnek ki  A tavalyi Belvárosi Sörfesztivál egyik legjobb söre volt a Dirty 42, egy kávégyümölcsös (Cascara) Berliner Weisse, de emlékszünk még a X-mas Ale-re, ami Alltech-nagydíjas volt nem is oly rég. És próbálkoztak már ők is szőlővel érlelt sörrel, Aztán tavaly jött a hírek, hogy a Zip's Brew egy Jameson-hordós érlelésű sört főz, ami természetesen fölvillanyozta a hazai sörközösséget is.

Főleg azután, hogy láttuk a beharangozó menő videot:

amin Józsi modern Sziszüfosz-ként egy whiskey-s hordót görget föl a hegyre, csak neki nem gurult vissza, hanem belekerült a sör, amit lepalackozva Karácsony előtt kaptam meg - újfent köszönöm! - , úgyhogy tudtam is, mi lesz az ünnepi zárósöröm...
Az Angel's Ser egy Jameson, ír whiskey-s hordóban érlelt, musttal dúsított pale ale, ami természetesen a sörös alapok mellett bőven kap ízt a hordótól és a hozzá adott musttól. Így lesz nagyon sokrétű és komplex. A sör palackja is egyedi, és méltó megjelenést ad ennek a különleges sörnek. De a  tökéletes kivitelezés mellé milyen lehet a beltartalom?

A Zip’s Brew Angel’s Ser  Illatában először a must, lágy gyümölcsössége (őszibarack, sárgadinnye, kevés cideralma) az elsődleges, majd előjönnek a hordós fűszeres jegyek - kis szerecsendió, dióolaj, rengeteg vanília pici fahéj, szegfűszeg - melyek miatt nagyon ünnepi, karácsonyi hangulatot áraszt az Angel's Ser. Színe szép malátawhiskey-s aranyló barna, habja nagyon visszafogott.
Ízben is a gyümölcsös pezsgősség jelentkezik, félszáraz, lecsengéssel. Melegedve érkezik csak a vaníliás, hordós enyhén égetett cukros, diósabb íz, de nem tolakodóan. Halvány blended whiskey-s jegyekkel, nincs meg a skót whisky-k tőzegessége, inkább az ír whiskeykre jellemző olajos enyhén diós, malátás világ. Száraz, nagyon letisztult, nagyon sokrétű. Elegáns pezsgős apró buborékok, pezsgőélesztős, enyhén szárító lecsengéssel. A 7% alkohol testet ad, de semmi likőrös melegség nem érezhető, csak telt gyümölcsösség, és elegancia.

Az Angel's Ser egy nagyszerű ünnepi ital, rá kell hangolódni, és nagyon oda kell rá figyelni, hogy minél inkább megmutassa magát. Sörként szinte értelmezhetetlen, valóban isteni ambróziaként aposztrofálható különlegesség, ami, bár magába foglalja, de  messze túl is lép minden megszokott sörös jellegen, egy külön elmélyült világ. Egy R.I.S., egy DIPA lehet lehengerlőbb, de meglepőbb, elgondolkodtatóbb semmiképp.

Nagyon szívesen megkóstolnám 1 év múlva, mennyit változik, előkerülnek-e újabb rétegek, megmutatja-e másik oldalát, elmélyülnek-e a whiskey-s jegyek? Erre választ majd csak akkor kaphatunk. De addig is élvezzük hátradőlve ezt a remek "sört", és várjuk, hogy az Angyalok Sere hasonló szikrát gyújtson a mi lelkünkben is, mint Baudelaire-ében a bor:

...Növényi csodaként zuhanok tebeléd is,szent mag, ambrózia, az Örök Kezeké,s nászunkból boldogan kisarjad a Poézisés mint ritka virág szökken Isten felé!
(Charles Baudelaire: A bor lelke - részlet - Szabó Lőrinc fordítása)




Címkék

Ale Zipsbrew Hordó