Sörévértékelő 2017

  • 2017.12.28.
  • 8

Ahogy januárban sejdítettem, 2017-as év óriási sörözönt zúdítottak a hálás fogyasztókra. Megszámlálhatatlan prömier, rengeteg csapfoglalás, fesztivál és egyéb sörös móka volt, és persze a multik is kezdenek - igaz a tőlük megszokott mammutléptekkel és a lehető legjobban "ócsósított" megoldásokkal - ki-kikacsintani a komfortzónájukból, hogy a KKK-sörök miatt elkalandozó fogyasztókat ne csak a pénztárcájuknál fogva, hanem újabb sörökkel is megtarthassák. De menjünk szépen sorjában.

Ha már a multiknál tartunk, kezdjük velük a sort. A Drehert az AB Inbev-SAB Miller fúziója után több kelet-európai sörgyárral együtt az Asahi vette meg, így nem tudtak idén túl nagy izgalmakat hozni. A Frissenszűrt Arany Ászok csak sovány szépségtapasz volt, és a Dreher egyéb hidegkomlózott változatai sem hoztak túl sok újat az életünkbe. Jövőre, ha már az új tulaj egy kicsit megállapodott Kőbányán, talán lesz újabb irány is. Addig marad nekünk a - csakugyan remek - tankos Pilsner Urquell. A Borsodi a Tüzes és a Jeges erősern marketingszagú fejlesztésén túl ősszel belehúzott, és próbakörre előhúzta a varázskalapból a tunungolt Borsodi Nitro-t, ami végre mellőzte a kukoricát, és a bőcsi gyárnak ebben a szegmensében egy jó menekülősör státuszt mondhat magáénak. A Heineken - bár szerintem ők kihagytak volna ebből néhány fejezetet - a Csíki-Heineken csörtével elérte, hogy a sör több hónapon át vezető hír volt, ami minden piaci szereplőnek jót tett. Ám az igazi nagy bombát a Soproni IPA-val, robbantották, mert ez végre tényleg az első olyan nagyüzemi sör, ami nem csak az árfekvésével, hanem a fogyaszthatósági értékeivel is behatolt a mélyebb köztudatba, úgyhogy minden kétség nélkül az Óvatos Duhaj az év egyik meglepetéssöre. Erre erősítettek még rá a hazai portfólióból eddig hiányzó belga vonallal, és az Affligem Blonde illetve a Mort Subite, meggyes lambic is nagy sláger.

A KKK-szegmensben a First The Craft Beer Co. újpesti új, Zip's technológiás főzdéje, mindenképpen az idei év legremekebb új beruházása, és már most is megkerülhetetlen az azóta a SPAR-ban is kapható dobozos Pilsner, APA és IPA. Azért ne feledkezzünk meg a Fehér Nyúl új Soroksári úti főzdéjéről sem, mert ők is nagyon szép szortimenttel jelentek meg a nagyközönség előtt. De az első magyar dobozos sört, nem a First, hanem a teljesen megújult Reketye Sörfőzde készítette el, így az év magyar KKK-innovációja cím őket illeti.

A 2016-ban megfogalmazott Kraft-irányelveket 2017-ben is látványosan képviselték a Kraft Egyesület főzdéi, és a folyamatos igényesség, valamint a sörfőzői szaktudás mellett rengeteg olyan beruházás (hidegkomlózó, vízkezelő, szeparátor, palackozó stb.) is létrejött, ami mind-mind emelte a sör minőségét és a kompromisszumok (főleg a pasztőrözés, ami azért jelentősen butít egy sörön) nélküli eltarthatóságát. A Vienna Craft Beer Fest-en rengeteg sztárfőzde sörét kóstoltam a szintén kiállító Főzdeparkos sörfőzdék sörei mellett, és nem éreztem olyan minőségi különbséget, mint pár évvel ezelőtt a nagyágyúk és a Kraft-os sörök között. Ez mindenképpen jó jel a jövőre nézve, de egyben intés is a fejlesztéseket el-elhanyagoló főzdéknek, hogy a telitődő piacon a konjunktúra lecsengése után már nem minden sört lehet majd eladni a craft-bárokban.
Az idei évben egyértelműen az őszi Kraft-Feszt volt az év sörfesztiválja, A Horizont a kezdeti igencsak óvatos, jó, de néha tankönyvszerű söreit lassacskán tökéletesítette, majd a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-díj (Saison-Wit) óta megmutatta, hogy a hagyományos sörökkel (Düsseldorfer Alt) és az új hullámos NE IPA-val (Pilot Series 1# ill 2#) vagy egy Russian Imperial Stout-tal (Night Shift) is egyaránt nemzetközi színvonalú darabok. Különdíjasunk ebben a szegmensben a Mad Scientist, akik már tavaly is dobogósak voltak, és eredendően remek sörök készülnek náluk, de a Horizont meggyőző menetelése az év második felében a javukra billentette a mérleg nyelvét.
Az év felfedezettje számomra a Kraft-tagjelölt Dimbo Lab főzde, akik a kezdeti szortimentben hihetetlen biztos kézzel nyúltak a Gose igen nehéz műfajához, a lágerhez, ami a kraft-cénában kicsit mostohagyermek és egy remek Portert valamint nemrég egy rizlinggel érlelt nagyszerű Saison-t is főztek. Remélem, jövőre kialakítanak egy komolyabb szortimentet a kötelező IPA-val és még pár újabb izgalmas sörrel.