Craft Bier Fest Wien 2017 - Kicsik és nagyok egy feszten

  • 2017.11.20.
  • 1

Már három és fél éve, hogy a bécsi Urania mellett néhány lelkes sörbarát megszervezte az első bécsi craft-sörös összejövetelt, majd 2014 őszén már megtöltöttek egy komoly csarnokot jobbnál jobb sörökkel. A fesztiválbelépővel járó Teku-kóstolópohárral decis mennyiségekben lehet 1-2 EUR-s ártól akár 4-5 EUR / deciért mindenféle nagyszerű osztrák gerilla és kisüzemi sört és igazi nemzetközi nagyágyú főzdék söreit kóstolni.
Nagyon jól kitalált nagyon jól megszervezett rendezvény ez, mely idén is remek újdonságokkal is szolgál minden sörbarátnak.

A teljesség igénye nélkül (a teljességet itt talájátok) találkozhatunk itt olyan hírneves főzdékkel a nagy Beerlovers-pultnál, mint az Anchor, a Birra del Borgo, a Beavertown, a Steamworks, a To OL, a Brewdog stb., de lesznek ott a környező országokból is sörfőzdék, a lengyel, cseh kiállítók mellett a Főzdeparkból mind a négy főzde 6-6 sörrel képviseli a csapatott. Az elmúlt pár évben az osztrák gerillák és kis főzdék is szép számban alakultak és egyre jobb sörökkel rukkolnak elő. Ott lesz egy külön pulttal a 9 regionális családi főzdét tömörítő Culturbrauerei, és a Heineken égisze alatt álló Brau Union is a kiállítók között van, ami első pillantásra, főleg magyar szemmel nézve elég meglepő.
Mit keres egy ekkora multi egy ilyen fesztiválon? Erről kérdeztem a fesztivál egyik főszervezőjét Michael Klemsch-et, aki az alábbi gondolatokat mondta el kérdésemre:

A Craft Bier Fest Wien immár 4 éve, a kezdetektől fogva elkötelezett volt abban is, hogy minden sörfőzdének teret adjon, akik saját állításuk szerint Craft-Beert állítanak elő. Teljesen mindegy, hogy egy 2 fős kis üzemről, vagy egy nemzetközi konszernről van-e szó. Mi mindig megpróbáltuk közelebb hozni egymáshoz a piaci szereplőket. Szervezőként igyekszünk a nagy sörgyáraktól minél több pénzt és támogatást szerezni, hogy ezáltal kedvező áru kiállítóhelyet biztosítsunk a kicsi és a Startup főzdék számára. Véleményem szerint eljön az idő, amikor már nem szükséges odaírnunk, a sör elé, hogy CRAFT, hiszen minden csakis arról szól, hogy az adott sör JÓ-e vagy NEM JÓ.


Persze egy olyan világban, ahol a nagy sörgyárak is egy jó átlag szintű sört főznek könnyebb egy ilyen feszten fölvállalni a nagyüzemi söröket. Ám mindenesetre elgondolkodtató, hogy mennyire más filozófiával közelítenek Ausztriában a nagy gyárakhoz, mint a magyar piaci viszonyok közt. Ha hazai párhuzamot akarunk keresni, akkor ehhez a felfogáshoz talán a Belvárosi (Budavári) Sörfesztivál áll a legközelebb, ahol szintén megjelennek a kicsik és a nagyok is. Természetesen vannak olyan rendezvények, ahol nagyon karakteresen el kell különülni a specialitásoknak a nagy tömeggyártók söreitől, de el lehet azon is gondolkodni, hogy ne valamivel szemben, hanem valami mellett határozzák meg magukat a magyar sörgyártók, legyenek akár kicsik, akár nagyok, határon innen vagy határon túl...

A Craft Beer Fest Wien már nem egy különálló rendezvény, (és léjtest nyúz - a magyar KKK-sörszcéna is belengetett egy Budapest Beer Week-et!! - ezúton is wow!) hanem a Vienna Beer Week legfontosabb eseménye. Elképesztő, hogy az osztrák sörkultúrába is mennyire begyűrűzött a Craft-sör. A november 18-án elkezdődött rendezvényen több komoly csapfoglalás (Beavertown, Bevog, Porterhouse, Oedipus), sör-étel kóstoló, és író-olvasó azaz sörfőző-sörivó találkozó is szerepel a gazdag programban. Nem beszélve arról, hogy a klasszikus kult sörös helyek 1516 BC, 7Stern, Känguruh mellé az utóbbi 2 évben olyan pubok zárkóztak föl, mint a Scrappy Pub, a Charlie P's, a Hawidere vagy a már szinte belvárosi Brickmaker's,
Szóval Bécs már nemcsak a Kapuzinertől és a Wiener Schnitzel-től hangos, hanem sörben is pezseg. Egész héten csordultig töltheted a poharad jobbnál jobb sörökkel, és még nem késő pénteken vagy szombaton vonatra vagy buszra pattanhatunk, hogy a 8 EUR-s napijegy áráért (2 gyenge puncs-pancs ára az adventi vásárban) belekóstolhasson bárki a Craft Bier Fest Wien-en megtalálható remek sörökbe.
(képek saját ill. Craft Bier Fest Wien)