Vége az idei Oktoberfestnek - a többi néma csend

  • 2017.10.05.
  • 1

A héten véget ért a világ legnagyobb sörfesztiválja az Oktoberfest. A szervezőknek az idén nem lehetett oka panaszra. A fesztiválterületen, a Wies'n-en a 18 nap alatt 6,2 millió látogató 7,5 millió liter sört pusztított el. Ez a 10,6 - 10,95 EUR-s idei sörárral számolva közel 25 Milliárd forint csak sörből. És akkor a levágott 127 ökröt és 59 borjút meg a számtalan édességet (törökméz, nutellás pirított mandula), csülköt és virslit nem is számoltuk.

Ami befolyik az ki is folyik, mint tudjuk, így a látogatókat 1400 WC (+41 mozgássérült) és mintegy kilométernyi hosszúságú piszoár is kiszolgálta a vendégeket. A 120 ezer logózott korsóról sem szabad megfeledkeznünk. És 4055 talált tárgyat is leadtak a fesztiválirodán. Persze a buliban sok minden elveszhet, a szokásos, kulcs, kp, mobiltelefon stb. mellett azért megnéztem volna azt a pár delikvenst, aki a mankóját hagyta el (vagy csoda történt, vagy vitték...), és az is komoly kérdéseket vet föl, mit vitt rá arra valakit, hogy egy gumikajak-lapátot vigyen magával a fesztre. Az idei abszolút első helyre bizton pályázhat, aki egy egész tubát "felejtett" ott az önfeledt szórakozás közben....

Az elmúlt 2 év csökkenő tendenciájához képest újra növekedett a látogatószám és a fogyasztás is hasonló volt, bár idén plusz két napot (az október 3. a németeknél ünnepnap (az újraegyesítés napja) mulatoztak a helyiek és a vidám turisták, ami némileg kozmetikázta az adatokat.
Most csak összetakarítják a kb. 750 tonna szemetet, mellé rakják a kb. 450 tonna ételmaradékot és a kb. 100 tonna üvegtörmeléket és visszaáll minden a megszokott hétköznapi kerékvágásba.
Tegnap és is lezártam a 2017-es  Oktoberfestet egy Mass Paulanerrel és apukám ihletésére meg is született egy záróvers, amiért minden Goethe- és irodalomrajongótól, valamint német-szakostól előre is bocsi.



Das Wanderers Nachtbier
 
Über allen Krugeln ist Ruh
Nach allen Strudeln spürest Du
auch deinen Bauch.
Die Eisbeinen schweigen in dem Zelt.
Warte, nur balde
Hast Du mehr kein Geld...


A nem saját képek itt és itt