Sör tizes számrendszerben - Gólem 100 Hops Double IPA

  • 2017.07.26.
  • 7

A Gólem, azaz Hugyecz Tamás, gerilla főző pár éve megjelent, és a házi sörfőzők versenyén elért siker után a nagyközönség köreiben hódított és söreivel stabilan ott van a kocsmákban és a köztudatban. Sok gerillához hasonlóan a Gólem is a Főzdeparkba tette át a székhelyét, a a Repeta újabb kiadásával  és a Hopochonderrel, ami sokkal stabilabb és ízesebb, illatosabb lett a Horizont főzőházában. Volt már ilyen sokkomlós próbálkozása korábban is, a Kővári Armando Othoa Gergővel elkövetett Mr 60 Hops, amit nemes egyszerűséggel csak kőlevesnek aposztrofáltam. A Gólem most még egyet emelt a téten és már 100 komlóval főzte az új sörét.

100 komló, 100 perc forralás, 10 féle maláta, 10% alkohol, 10 SRM (színkód) Igazi sörfőzős poén ez is, bár a 60 után van egy kis második részes felhangja, de még mindig jó az ötlet. Dupla IPA-ban az utóbbi időben igencsak el volt kényeztetve a magyar sörissza csapat, hisz jobbnál jobbakat kóstolhattunk. A teljesség igénye nélkül a Moneygunt a BYM-tól, a Son of a Bitch a Hara Punktól, vagy a már-már klasszikus Balkezes Greyjoy. A mérce így elég magasan csücsül, ezt egy poénnal nehéz megugrani, ide több is kell, de van-e ennyi egy olyan sörben, amit még a sörfőző sem tudott biztosan, milyen lesz, amikor lefőzte?

Az illat trópusi aromabomba, mangóból, papajából, maracujából és ananászból összegyúrva. Később érkezik az eper és a hamvas fehér húsú őszibarack, kis gyanta és fűszeres, virágos, parfümmel dúsított olajosság. Mézszín,és a 10% ellenére igen tisztességes hab. Az ízben az arányok már nem ilyen meggyőzőek, a keserű kicsit túlbillent, némileg kevésnek tűnik a szénsav, és emiatt kicsit likőrös és fáradtabb a kóstolási érzet. A pezsgetően izgalmas ropogós, friss gyümölcsösség helyett egy kis konzervesen édeskés gyümölcs és viaszos keserű érkezik. Benne van az anyag, de a harmónia csak jóval az "üzemi hőfok" felett áll össze, de akkor már az alkoholos likőrösség és a sok gyantás komlókeserű van a csúcson. Itt egy Calvados-os vagy birs-, körtepálinkás világ kezd körvonalazódni és már kellemesebb.

A 100 Hops a poénszintet sajnos nem tudta nagyon túlugrani, de melegedve a hangulata átcsap gyümölcspálinkába, konyakos élménybe. Kis hordó vagy fa-chips esetleg jót tenne neki vagy szénsav nélkül nyugodt szívvel beletölteném egy jóféle feketecsokis pralináéba, az ütne. És aztán jöhet a Gólem. (bocs, a Belgától nem bírok elszakadni...)