Üveges vagy dobozos? Új magyar dobozos sör by FIRST Craft Beer

  • 2017.03.14.
  • 8

Az egyik kollégám, aki mellesleg az egyik legkomolyabb sörösdoboz-gyűjtő az országban, folyamatosan avval nyüstölt, hogy miért nincs már dobozos magyar KKK (kisüzemi-kézműves-kraft)-sör. Mikor lesz már? Jelentem,  tudok neki válaszolni, nyár elején, júniusban tuti jön az első magyar dobozos KKK-sör. Mindjárt háromféle.

A napokban jelent meg - az egyelőre béta-főzetekkel operáló és építés alatt álló, a Budavári Sörfesztivál-brandhez köthető tulajdonosokhoz és Csupor Marci gerilla-főzőhöz kapcsolható - FIRST Craft Beer reklámja a Facebookon, amelyekben a nemrég a Krak'n-ben bemutatott "próbasörök" (Pils, APA és IPA) rejtőznek. Az első magyarországi Zip sörfőző-rendszert magáénak mondható FIRST meglépte azt, amit eddig senki sem a magyar KKK-sörfőzdék közül. Most már nem a PET palack-üvegpalack dilemma előtt áll a hazai sörgeek-nemzedék, hanem a dobozos-üveges régi dilemmához térhetünk vissza a KKK-söröknél is. Mert hát persze hogy sokkal menőbb a Golfból kikönyökölve dobozos sört tolni, mint palackosat, és már messziről látszik, hogy ez valami menőség, nem Borsodi vagy "aranyásó", de még csak nem is Heineken. A - nem elhanyagolható - gyűjtőszenvedély szempontjából ugyan a sörcímke és a sörös kupak is kedvelt, de azért látvány és saját reklámfelület, valamint dizájn szempontjából egy sörös doboz sokkal megnyerőbb és impresszívebb felület. De egy átlagos fogyasztót inkább a beltartalom érdekel, és ez ügyben régi vélekedés, hogy a dobozos sör "fémízű", ami az élvezeti értéket jelentősen rontja. Vajon tényleg rosszabb a dobozos?

A sörök egyik nagy ellensége a fény. Az napfény ultraibolya-sugárzása, de a normál szórt fény is befolyásolja a sörminőséget. (erről részletesen itt is olvashattok) A fény kapcsolatba lép az izomerizált alfasavakkal és egy 3metil-2-butén-1tiol (3-MBT) nevezetű vegyület keletkezik, ami kémiailag nagyon közel áll az szkunkok (amerikai borzok) bűzmirigyének váladékához, illetve keletkezhet még merkaptán, ami az égett autógumihoz hasonló büdösséget hoz a sörbe. Mindkettő az ízben is érezhető, így leronthatja, tönkreteheti a sörélményt.. A dobozban a sör fénytől védve van, így a drága főzetet megóvható a fényhatásoktól. - 1:0 a dobozosnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a dobozos sörnek fém-íze van, tudni kell, hogy ha dobozból iszunk a doboz szélén valóban érezhetünk fémes ízt, hiszen ott ajkunk érintkezik a doboz fém részeivel. Azonban ha pohárba töltjük, semmi különbség nincs az üveges és a dobozos íze között, mivel a sör a dobozban sem érintkezik a fémmel. A sörös (és üdítős) dobozok belseje már jó ideje egy filmszerű védőbevonattal van ellátva, így sem illat, sem ízhatásban nem sérül a sörivó-élmény. Viszont a sörös doboz teljesen légmentesen zár, így nem fordulhat elő, hogy egy nem tökéletes palackozásnál a koronazár (kupak) lamellái mellett megszökik a szénsav egy része. - 2:0

Mi a helyzet a palackos utóerjesztéssel? Belga söröknél jellegzetes, hogy a tartályos-hordós érlelés után a palackba rakott speciális cukorral egy utóerjesztést végeznek, és közben szénsav is keletkezik. Egy nyomásálló, vastagabb falú üveg, dróthálós parafadugó ellenáll a nyomásnak. Egy esetleg magasabb hőmérsékletnek is kitett sörös doboz azonban a túlnyomástól bizony felrobbanhat. Utóerjesztett nagy potenciájú söröknél maradjunk az üveges verziónál. 2:1

És mi a helyzet a mindennapi élettel? A négyes vagy hatos pakk dobozost sokkal könnyebb kézbe venni, hűtőbe tenni, jóval hamarabb le is hűl. És bár minden sörnyitó, a dobozoshoz még nyitó sem kell, (persze csak annak, akinek nincs bicskája...) Ha kiránduláshoz-horgászáshoz visszük a sört, az sem mindegy, hogy az üvegesnek a súlya is 1,5x több, mint a dobozosé. Környezettudatosaknak jó tudni, hogy míg a sörösüveg elmosásához újabb adag vizet és mosó- fertőtlenítőszert használnak el, addig a sörös dobozok 75%-ban újrahasznosított alumíniumból készülnek. 3:1

És egy plusz eredmény, ami az utazásoknál lehet igazi előny. A terroristafenyegetés óta az üveges italok nem kerülhetnek föl egy repülő fedélzetére, nehogy a palackot fegyverként használja valamelyik utas. Nem véletlen, hogy az USA-ban sok főzde azért is döntött a dobozos craft beer készítése mellett, mert a belföldi és nemzetközi járatok tenderein így elindulhattak, és pl. a  Brew Dog sörei mellett már több más dobozos craft szerepel légítársaságok catering-kínálatában. A Delta Airlines járatain például nem kevesebb, mint 9 különböző craft főzde sörei elérhetőek már a Ballast Point-tól a Lagunitason keresztül a Stone-ig. Az USA-ban már teljesen megszokott a dobozos - rengeteg főzde használja. - Lásd térkép. Európában talán elsőként a Camden Town Hells Lager-e jelent meg dobozban, mellette - többek között - a Beavertown zárkózott föl, persze hogy van a Mikkellernek is, és most már van, azaz hamarost lesz magyar craft beer is dobozban a FIRST-től.
(Képek: Stone, Camden Town, Sierra Nevada, First és saját)