Citromos-mákos kocka

  • 2019.10.20.
  • 1

Készülök erre a süteményre egy ideje. Most végre mindent beszereztem hozzá és el is készült :) Nagyon finom! A citrom fanyar íze nagyon jól harmonizál a mákkrémmel :)A piskótához: 2x2 tojás, 2x4 dkg cukor, 2x1/4 cs sütőpor, 2 x 5 dkg lisztA mákos piskótához: 2x3 tojás, 2x6 dkg cukor, 2x2,5 dkg darált mák, 2x1/2 cs sütőpor, 2x6 dkg lisztA mákkrémhez: 4 dl tej, 7.5 dkg cukor, 1 cs vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 10 dkg darált mák, fél citromCitromkrémhez: 3 dl frissen facsart citromlé, 7,5 dkg cukor, 1 dl víz, 1 cs vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 1 citrom reszelt héjaA piskótákat persze egyben is meg lehet sütni és kettévágni, nekem egyszerűbb külön-külön megsütni, mert a vágás soha nem sikerül...A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk, beledolgozzuk a sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, 170 fokos tepsiben 10-12 percig sütjük.A mákos piskótákat ugyanígy sütjük, csak a lisztbe belekeverjük a darált mákot és azt forgatjuk a habba.A mákkrémhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl tejjel és besűrítjük vele a cukros tejet. Beleforgatjuk a mákot, amikor teljesen kihűlt, kihabosítjuk a vajjal és a citromlével.A citromkrémhez a citromlevet felforraljuk a cukorral és besűrítjük az 1 dl vízzel elkevert pudingporral. Teljes kihűlés után kihabosítjuk a vajjal és a reszelt citromhéjjal.Mindkét krémből vegyünk ki a díszítéshez!Alsó lap mákos piskóta, rá mákkrém. Sima piskóta, citromkrém, mákos piskóta, mákkrém, sima piskóta citromkrém. Mindkét krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük és felváltva becsíkozzuk vele a sütemény tetejét. Jól lehűtjük és szeleteljük. Tetejét mákkal megszórhatjuk.