Birsalmasajt

  • 2019.10.22.
  • 4

Emlékszem, nagyanyám aszekrény tetején tartotta a birsalmát, aminek isteni illata volt. Párszor nem bírtam ellenállni a kísértésnek és próbáltam enni ebből az illatos gyümölcsből, de aztán rájöttem, hogy ez bizony így nem ehető... A birsalmasajtot pedig nem szerettem.Két birs-bokrom is van a tanyán, idén különösen sok és viszonylag egészséges gyümölcsöt hozott. Ám, hiába készítem minden évben, vegyes tapasztalataim vannak a sikert illetően. Most többé-kevésbé sikerült. A színe gyönyörű! :)A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ráadásul fogyó holdnál.Rendkívül egészséges gyümölcs, alacsony energiatartalommal. Jól lebomló szénhidrátokat, A-, B3-, B6-, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot tartalmaz. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.5-6 szem egészséges birsalmát jól megmostam, a bolyhos "bundáját" lesikáltam és negyedeltem. A magházukat kivágtam (Óvatosan kell ezt a műveletet végezni, mert a birs húsa nagyon kemény, könnyen "megszalad" a kés rajta!)Ezután ennyi vizet öntöttem rá, ami jól ellepte és fél óra alatt, fedő alatt puhára főztem. Leszűrtem és a puha gyümölcsöt botmixerrel pépesítettem. 1 kg cukrot és 1 tk citromsavat adtam hozzá és kis lángon, folyton kevergetve felfőztem. Legalább 40 percet főtt így, akkor lett elég sűrű. (Kis tányérra cseppentve hamar bebőrösödik, akkor jó.Fóliával bélelt formákba öntöttem és hagytam megdermedni, majd másnap sütőpapírral bélelt tálcára borítottam őket. Most hagyom száradni, minden nap megforgatva!