Bableves fehér babból gerslivel

  • 2018.01.27.
  • 9

Nagyon finom lett, de tényleg! :) Vénségemre megtanultam finom bablevest főzni! :)Hozzávalók:
30 dkg fehér szárazbab,
2 db sárgarépa,
2 fej hagyma,
2 szál halványító zeller,
1 db édeskömény,
1 gerezd fokhagyma,
4 db paradicsom,
3 ek olívaolaj,
2 db babérlevél,
2 ág kakukkfű,
1 tk csilipehely,
1,5 dl passzírozott paradicsom,
40 dkg füstölt hús (nálam tarja),
20 dkg árpagyöngy (gersli),
2 ek vörösborecet,
só,
borsA szárazbabot beáztatjuk egy éjszakára. Másnap a megtisztított sárgarépát és hagymát felkockázzuk, a halványító zellert feldaraboljuk. A megtisztított édesköményt a torzsa kimetszése után kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott paradicsomot durvára daraboljuk. A babot leszűrjük és lecsepegtetjük. A nagy fazékban felhevített olívaolajon a hagymát, a sárgarépát, a zellert, az édesköményt, a fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a csilipelyhet közepes tűzön puhára pároljuk 8-10 perc alatt. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 8-10 perc alatt szétfőzzük. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, felöntjük 2,5 l hideg vízzel, és beletesszük egyben a füstölt húst. Felforraljuk, és gyengébb tűzön főzzük 30 percig. Ezután beleszórjuk a babot, majd 20 perc múlva a gerslit, és további 25-30 perc alatt puhára főzzük. A füstölt húst, a babérlevelet és a kakukkfüvet kiszedjük. A húst rövid hűlés után falatnyira daraboljuk és visszatesszük az edénybe. Végül a levest a borecettel ízesítjük, és szükség szerint megsózzuk, megborsozzuk.Forrás: Mindmegette