Paradicsommal, sajttal rakott mini padlizsán

  • 2017.09.10.
  • 5

Egy csodás, napos, meleg hétvégével ajándékozott meg minket a természet. Így persze, hogy a tanyán voltunk! :) Cica rendíthetetlenül várt ránk és szemmel tartott végig, amíg lent voltunk. Úgy tűnik, megint jó húsban van, hogy kibírja a telet... Nem is akarok belegondolni!Habliliom konyhájában - ahogy már tudják azok, akik követik a blogomat - gyakran bekukkantok a fedők alá. :) Most ezt a csodás zöldség ételt találtam. (Legalább a lányomnak is kedvezek.)Megtudtam, hogy ezt a vékony, inkább cukkinire hajazó padlizsánt kínai padlizsánnak hívják. Nagyon finom! :)
A paradicsommártáshoz:
½ kg zamatos szilva alakú paradicsom (pl. Lucullus),
1 ek sűrített paradicsom,
1 kis fej vöröshagyma,
1 ek olívaolaj,
1 karcsú gerezd fokhagyma,
1 tk barna nádcukorsó, bors, őrölt rozmaring – ízlés szerintA
rakottas többi részéhez:
½ kg mini padlizsán (vagy ugyanennyi hagyományos lila, illetve fehér padlizsán), ½ kg paradicsom (ha lehetőség van rá: szilva alakú és fürtös vagy bivalyszív /más néven: ökörszív/ paradicsom vegyesen), 25 dkg friss mozzarella golyó, 12 dkg füstölt scamorza, 3-4 ág friss oregánó levelei,
1 ek olívaolaj (nem kell extra szűz) a padlizsánok elősütéséhez,
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerintA paradicsommártáshoz a paradicsomokon kereszt alakban bemetszést ejtettem, forró vízbe dobtam, könnyedén meghámoztam, felkockáztam. A hagymát egészen finomra kockáztam, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseltem. Egy lábosba olajat öntöttem, a vöröshagymát üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a fokhagymát, az előkészített paradicsomkockákat, sóztam, borsoztam, majd egy forralás után hozzáadtam a sűrített paradicsomot, az őrölt rozmaringot, nádcukrot. Néhány perc alatt újraforraltam, botmixerrel pürésítettem. Ha szükséges, a fűszerezésen ilyenkor még lehet igazítani. Érdemes markáns paradicsommártást készíteni, mert a semleges padlizsán és a rakottasba kerülő friss paradicsom is felveszi az ízeket. A mártást hűlni hagytam. A sütőt 180 fokra (légkeverés mellett) előmelegítettem, egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam, a padlizsánokat nagyjából 1 cm vastagon felkarikáztam. Kevés olajjal megkentem a sütőpapírt, erre rakosgattam a padlizsánkarikákat, amiket sóztam, borsoztam, kevés olajjal megspricceltem. Nagyjából 10-12 perc alatt elősütöttem. A sütőt nem kapcsoltam ki. Amíg a padlizsán sült, a maradék paradicsomot is meghámoztam, felkarikáztam. A mozzarellát 1 cm-es kockákra aprítottam, a füstölt scamorzát lereszeltem. A friss oregánó leveleit lehúztam a fás szárrészről. A kerámia tepsi aljára annyi paradicsommártást mertem, amennyi ellepte (kb. egy nagyobb merőkanálnyi mennyiség), majd rárakosgattam az elősütött padlizsánkarikák felét, megszórtam egy kevés friss oregánóval, majd paradicsomkarikákkal fedtem le, amiket sóval, borssal kissé meghintettem, erre került a mozzarella fele. A rétegezést megismételtem, a tetejére pedig reszelt scamorzát szórtam, amit kissé megborsoztam, végül meghintettem oregánólevelekkel. Az egészet a jól előmelegített sütőbe tettem, és nagyjából 40-45 perc alatt megsütöttem. Ízlés dolga, de én szeretem, ha a sajt kissé megpirul a tetején, és amikor felvágja az ember, hallani, ahogy megroppan a sajtréteg, és alatta ott a tökéletesen puhára sült sajtos, paradicsomos padlizsán. Érdemes a sütőből kivéve legalább 10-15 percet pihentetni, hogy szeletelhető legyen. Ha marad belőle, akár hidegen is finom, de újramelegíthető.És itt van őurasága! :)