Őszibarack chutney

  • 2017.08.28.
  • 0

Neeem! Nem főzök be! :)))) Csak még ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit... Nincs megállás! :) Limaráról tudjuk, hogy ő a házi pékség koronázatlan királynője. De azt is érdemes róla megtanulni, hogy minden másban is nagyszerű dolgokat alkot a konyhában. Tőle lestem el ezt az őszibarack chutney-t. Igazi ínyencség! :) Tettem bele fele őszibarack-fele nektarint és egy szép érett avokádót is. :) Egyszerűen tökéletes! :)1 kg gyümölcsből csináltam, mert tényleg nincs már helyem. Tervem az még van! :)Hozzávalók:1/2 csésze barnacukor (125 ml)1/2 csésze kristálycukor1/2 csésze almaecet1 lila sonkahagyma1-2 gerezd fokhagyma5 cm friss gyömbér1 db kisebb chili1 db piros húsospaprika5 dkg mazsola1 mangó (elhagyagyható)1 kg őszibarack1 mk. őrölt kardamom1 mk. kurkumaElővettem a gyönyörű piros vaslábasomat (na jó, ez lényegtelen, a lényeg a nagyobb fazék..), és belemértem a cukrokat, valamint az ecetet. Hozzáadtam a finomra vágott hagymát, csilit, apróra kockázott piros húsú paprikát (kápiát használtam), a lereszelt fokhagymát és gyömbért, és a mazsolát. Feltettem a tűzre és lefedve 30-40 percen keresztül főztem, lassú tűzön.
Míg főtt megpucoltam a barackot, kimagoztam és apró kockára vágtam. Ha nehezen jön le a barack héja, forró vízbe kell mártani 1-2 percre, majd hidegbe, ezután könnyedén le lehet húzni.A közben kissé besűrűsödő szószhoz adtam a barackot, a kurkumát és a kardamomot és most már fedő nélkül főztem további 30-40 percig, míg kellően besűrűsödik. Közben gyakran kevergettem, nehogy lekapjon.
Az utolsó adaghoz már nem tettem mangót, helyette egy almát reszeltem bele rögtön a legelején, úgy is tökéletes lett.Míg a szósz főtt kisebb üvegeket kimostam, csírátlanítottam, majd az elkészült csatni beleszedtem. Lekötöttem celofánnal, rácsavartam a kupakot és fejre állítottam pár percre, végül vastag takarókba bugyoláltam és ott hagytam kihűlni, azaz dunsztoltam.Kardamom helyett lehet fahájjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, vagy egyszerre ezekkel is ízesíteni.