Morvai túrós

  • 2017.03.23.
  • 7







Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 5 dkg
vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tojássárgája, 1 teáskanál
reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez: 35 dkg tehéntúró, 5
evőkanál vaníliás porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a tetejére: 1
tojássárgája, 1 evőkanál tej, szilvalekvár.




Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, a lisztet tálba
szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk
az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. 10 perc alatt felfuttatjuk, majd a
tojássárgáját, a citromhéjat, a sót, a vajat hozzáadva sima tésztát dagasztunk.
Letakarva 1 órát kelesztjük, majd 3 mm lappá nyújtjuk, és 25 részre vágjuk. A
töltelék hozzávalóit kikavarjuk. Mindegyik darab közepére egy-egy teáskanál
tölteléket teszünk. A széleit össszecsípjük, majd ezzel lefelé sütőpapírral
bélelt tepsibe helyezzük. Mindegyik csomag közepét kissé benyomjuk és
szilvalekvárt teszünk bele. Körülötte a tejjel elkevert tojássárgájával
lekenjük, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.





Megjegyzés: Hazájában nagyobb darabokban készítik, a
tésztát csak 15 részre osztják. Ha lágyabb a tehéntúró, kavarjunk hozzá 1-2
evőkanál búzadarát.