Kakaós dübbencs

  • 2017.03.29.
  • 9





Puha kakaós kalácsot sütöttem, mely laktató is a benne lévő krumplitól. Reggelire, tízóraira egy finomság.




Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg
krumpli, 5 dkg zsír, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 3 dl tej, 1 mokkáskanál
só; a töltelékhez: 4 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor; a kenéshez: 5 dkg
olvasztott zsír.





Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, majd
krumplinyomón áttörjük. 1 evőkanál lisztet elsúrolunk az élesztővel, a
cukorral, elkavarjuk a langyos tejjel és hagyjuk felfutni. A krumplihoz adjuk a
lisztet, a sót, a puha zsírt, az élesztős tejet és összegyúrjuk. Letakarva
duplájára kelesztjük, majd 2 részre vágjuk. A tésztát 3-4 mm vastag lappá
nyújtjuk, vékonyan megkenjük a megolvasztott zsírral, megszórjuk porcukros
kakaóval és felcsavarjuk. Két kalácssütő formába tesszük, tetejüket zsírral
megkenjük és még 20 percet hagyjuk pihenni. 180 fokra előmelegített sütőben
megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.