Mákos édesburgonya nudli " Csúnya, de elképesztően finom

  • 2017.03.22.
  • 5

Múltkori nudlis élmény után, meg tekintve, hogy édesburgonya rajongó vagyok kreáltam egy hihetetlenül csúnya ételt. Úgy néz ki, mintha a cica termés, vagy esetleg egy halom meztelen csiga hullát gyűjtöttem volna össze. Remélem senki kedvét se vettem el, mert hihetetlenül finom dologról van szó.
Fontos megemlíteni, hogy rájöttem az édesburgonya teljesen másképpen viselkedik bizonyos esetekben, mint a burgonya. Magasabb a nedvességtartalma a hagyományos burgonyához képest. Ezt még tudományos adatokkal nem tudom alátámasztani, kizárólag az én egyszemélyes népi megfigyelésemre hagyatkozom, meg néhány cikket olvastam erről. Szóval, amennyiben édesburgonyából nudlit szeretnél készíteni, akkor nem jó az, hogy a “főtt és összetört édesburgonyához adj annyi lisztet, amennyit felvesz,” receptet követed, mert rengeteget felvenne. Nem szabad annyit hozzáadni, hogy gyúrható masszát kapjunk, mint a normál burgonyánál, mert akkor kőkemény ehetetlen tészta lenne belőle, nekem már sikerült ilyen különlegességet készíteni. Egy teljesen lágy, ragacsos tésztára van szükség ahhoz, hogy finom nudli lehessen belőle, ehhez viszont szükség van egy másik módszerre.
Ezt mutatom most meg, hogy hogyan csináltam.

Hozzávalók:
Gombóchoz:
0,5 kg édesburgonya
20 dkg liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
1 tojás sárgája
1 ek zsír, vagy olaj
1 mokkás kanál só

Tálaláshoz:
100 g darált mák
porcukor helyettesítő (negyedannyit használtam)
1 citrom héja
Elkészítése:
Az édesburgonyát sós vízben megfőzöm, majd hagyom hűlni, de még melegen meghámozom, majd összetöröm és összekeverem a tojással, a zsírral és a liszttel, sózom és habzsákba töltöm. Nem volt megfelelő vastagságú csövem, amivel nudli méretű hurkákat kaphattam volna, így egy original textilhabzsákot használtam, a lyuk átmérője így cm, vagy használhatsz egyszer használatos műanyag tasakot is, ebben az esetben kb. ilyen méretű lyukat vágj rá.
A mutatvány pedig most következik, sajnos videó, de még fotó sem készült, mert én is egy videóból lestem el, ami viszont nincs meg, így most igyekszem közérthetően leírni és esküszöm, hogy legközelebb lefotózom a műveletet.
Szóval fogom azt a lábost, amiben a nudlikat ki fogom majd kifőzni és az edény két fülére szorosan cérnát kötök. Elkezdem a zsákból nyomni a tésztát, majd néhány cm-ként a cérnával elvágom. Azért ez így érthető nem?
Pár perc alatt lobogó vízben megfőzöm a tésztát, majd az édesítőszerrel és a citrom héjával elkevert mákba hempergetem. Mi teljesen beleszerettünk ebbe a finomságba. 
Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)