Omlós diós hókiflik és csillagok - Ünnepi desszert

  • 2015.11.29.
  • 2

Ez a finomság a gyerekkoromra emlékeztet, szülinapi zsúrokon, nagyszülőknél gyakori süti volt. Akkoriban nem a diós sütik voltak kedvenceim, amit mai fejjel nem is értek. Elkészíteni nagyon egyszerű, egy hibája van, ez az omlós diós-vajas süti nagyon eteti magát. Rendesen rá lehet kattanni.Most egy fél adagot készítettem próbaképp ezzel a recepttel, a normál lisztet rozslisztre cseréltem, a cukor egy részét pedig eritrittel (édesítőszer) váltottam ki.Hozzávalók: 165 g rozsliszt, 23 g cukor, 20 g eritrit, 125 g vaj, 60 g dió, 1 narancs reszelt héja, 1 csipet só, 1 tojás sárgájaA tetejére: 10 g porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, ízlés szerint fahéj
A lisztet az édesítőszerekkel összeszitálom, majd a darált diót és a csipet sót, a narancs héját is hozzáadom végül a hideg vajat belemorzsolom és a tojással együtt tésztává gyúrom. Tojás méretétől függően elképzelhető, hogy még egy kis liszt kell hozzá.Fóliába csomagolva hűtőben kb. 20 percet pihentetem, majd kis kifliket formázok, kinyújtva csillagokat szúrtam ki.
175 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütöm, majd a sütőből kivéve még melegen a fahéjas vaníliás cukorba hempergetem.