Borjúpörkölt nokedlivel

  • 2020.01.21.
  • 4

Vasárnap volt férjem születésnapja, arra készítettem el a borjúpörköltet. Isteni finom lett, szaftja sűrű, ízletes. Legközelebb is így sikerüljön leírom a receptjét.Hozzávalók:2 kg borjúhús30 dkg-nyi vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma Füstölt szalonna 10 dkg-nyi + 2 ek zsír (vagy 10 dkg-nyi zsír)1 db nagyobb fehér paprika 2 db paradicsom 2 evőkanál törött pirospaprika só ízlés szerint,2 kiskanál bors,1 kiskanál őrölt kömény,Vörösbor jobb fajta száraz 1dl-nyi (opcionális)Piros arany 1 evőkanál (opcionális)Elkészítése:Legelőször feldarabolom a szalonnát, vöröshagymát, fokhagymát, paprikát. A paradicsomot forró vízbe mártom, lehúzom a héját, majd feldarabolom.A szalonnát zsírjára sütöm, hozzáadok 1-2 ek-nyi zsírt és a vöröshagymát kissé megdinsztelem benne. A feldarabolt fokhagymát is hozzáadom, de ezzel csak kb.1 percig pirítom. Rárakom a borjú húst és fehéredésig pirítom. Lehúzom a tűzről és belekeverem a pirospaprikát. Visszarakom a tűzre és gyorsan rárakom a feldarabolt paradicsomot, paprikát. Ezzel is összepirítom, majd sózom, fűszerezem.Felengedem kb. 1 dl vízzel, takarékon puhára főzöm. Közben néha megkavarom, után pótlom a folyadékot, ha nem elég ízletes még fűszerezem. A vörösbort vége felé öntöm rá és 5-10 perc alatt készre főzöm.Köretnek készíthetünk nokedlit, tarhonyát, főtt burgonyát.