Sütőtökös szilvás morzsa gluténmentesen

  • 2017.09.17.
  • 4

Repetáért kiált! A jó hír pedig az abban érintetteknek, hogy laktózmentes és tojásmentes is, legalábbis ami az alapreceptet illeti, aztán persze tálalásnál fel lehet dobni extrákkal, ha valaki szeretné. Rusztikus morzsa, ronda, de finom.Másodszor készítem két héten belül, mert az első szilvás verzió, amit másnap reggelre sütöttem túl gyorsan fogyott el, hogy lefotózzam és majdnem így végezte ez is. Pedig kihangúlyoztam kedvesen a konyhába toppanó férfinak, hogy ezt másnap reggelire szánnám, és gyorsan felajánlottam neki egy nagy adag spenótos rizses húst (amit szintén hozok hamarosan), hogy azzal lakjon jól. Be is termelte, majd ránéz a gőzőlgő morzsára, majd rámnéz, majd ismét a morzsa, majd ismét rám bociszemekkel, hogy “ugye ebből is eheteeeek???”Hát, hogy a viharba ne? Holnap reggel dárling. Kapott, persze, hogy kapott, így nem látszik a képen, hogy a nagy tál másik fele gyakorlatilag üres… Dee legalább tesztelte, hogy fér meg egymással a szilva és a sütőtök. Jelentem remekül, az van, hogy a tál tartalma reggel elillant teljesen.Bármilyen gyümölcs jó, múltkor csak szilvából csináltam, most tökös barackosat terveztem, de itthon jöttem rá, hogy a barack szilvává alakult közben a hűtőben, na bumm, jó ez így is. De lehet körte, alma, sőt akár szőlő is. A gesztenyeliszt kicsit diós íze csavar rajta egyet, helyette diót, mandulát is használhattok,sőt múltkor a gesztenyeliszt mellé zabpelyhet szórtam, nyugodtan variáljátok a 25 dkg lisztet ezekkel, sőt akár tisztán zabpehely is lehetne, elronthatatlan. Ha csak az nem szól közbe, hogy múltkor vajjal csináltam és majdnem megégett a teteje….na jó kicsit meg is égett, de le kell takarni vagy kisebb hőfokon sütni ilyenkor.Most kicsit felturbóztam és löttyintettem a tökös szilvás alapra gránátalmaszirupot, de amúgy nem szükséges,ha édesek a hozzávalók, semmi édesítést nem kíván. Szerintem reggelire a legjobb mikor még langyos és a hideg joghurt mesés hozzá! Akár kis szufléformákban is süthetitek és tálalhatjátok vendégeknek desszertnek is.Hozzávalók:8 db szilvakb. ugyanennyi mennyiségű sütőtök felkockázvafél citrom leve1 mokkáskanál fahéjMorzsához:15 dkg rizsliszt (nálam ebből 5 dkg zabpehely is került bele, de 1 az 1-ben is kiváltható vele)10 dkg gesztenyeliszt (darált mandula vagy dió is jó helyette)5 dkg eritrit10 dkg kókuszolaj (vaj is jó helyette)csipet sóExtrák kedv szerint:gyümölcsök tetejére 1 evőkanál gránátalmaszirup v méz, házi szörpmorzsa tetejére pár csepp mézTálaláshoz: görög joghurt v más natúr joghurtA sütőt előmelegítettem 200 fokra, a meghámozott, felkockázott sütőtököt beleszórtam a sütőformába és elősütöttem kb. 10 percig.Ezalatt negyedekbe vágtam a szilvákat és összekevertem, pontosabban kézzel összegyúrtam csak a morzsa hozzávalóit.Kivettem a félig megpuhult tököt, rátettem a szilvát, megszórtam fahéjjal, megcsorgattam citromlével és pár csepp gránátalmasziruppal,  majd rámorzsoltam a tésztát, hogy egyenletesen befedje a tetejét.A hőfokot lejjebb vettem 180 fokra, majd visszatoltam a morzsát és kb. 15-20 perc alatt megsütöttem. Mikor a teteje elkezd pirulni, ki lehet kapcsolni a sütőt és még 5-10 percig bent hagyni, aztán kivenni.Akkor a legjobb, ha még langyos és hideg joghurtot kanalaztok hozzá, de persze másnap is finom.Hasonló bejegyzések:Szilvás socca – a mindenmentes francia lepénySzilvás barackos reform cobblerMákos túrós szilvás sütiDiós szilvás sütiSzőlős gesztenyés sütőtökös kuszkuszForró mandulatejes sütőtökös itókaEgyszerű poharas túrós szilvás süti