Sütőben sült csirkefasírt

  • 2017.04.21.
  • 8

Izgalmas étel kerekedett egyik hétvégén, többek között az istengyalulta töknek köszönhetően. Igen, jól olvassátok, van egy ilyen tökfajta, én is a piacon ismerkedtem meg vele, mikor az eladó nénike felhívta rá a figyelmemet, hogy ugye el tudom készíteni, mert ezt nem úgy kell, mint a hagyományos főzőtököt….Én persze magabiztosan nekiálltam volna legyalulni, de esély nem lett volna rá, mert betonkemény, így célszerű egészben kb. 20 perc alatt megfőzni, aztán tovább dolgozni vele. Nem tudtam még előre biztosan, hogy milyen formában ölt testet a tök köretként, de menet közben püré lett. Dehát tudjátok, hogy én bírom az ilyen bébiételszerű cuccokat, ez van. És egyszerűen hajt a kíváncsiság, mert szerintem a krumplipüré túl van értékelve, zellerből, sütőtökből, édesburgonyából eddig még sokkal finomabb köreteket gyártottam, ami érdekes módon a krumplirajongók többségének is nagyon ízlett.A recept főszereplője viszont a fasírt, amivel sok munka nem volt, előző este is elkészíthető, és a sütőben minimális olajjal szuper finomra sül, és bárhogy felhasználható, azonnal, vagy a hűtőben is eláll, mehet szendvicsbe, vagy hasonló ételekbe, mint ez. Semmi áztatott zsemle vagy morzsa nem szükséges bele, sőt a tetemes mennyiségű húshoz elég volt egy tojás, mert a pár kanál lenmagliszttől teljesen összeállt, de helyette más liszteket is használhattok, vagy zabpehely is tökéletes megoldás.Ha nem kedvelitek az ennyire pempős ételeket, akkor a hús és a gomba főtt rizzsel vagy kölessel is tökéletes. A férfi emberem elé is így került, és ismét elégedett vigyort vágott. Hogy mit szokott ilyenkor mondani nem írom le, nem bírja a nyomdafestéket….Hozzávalók a fasírthoz:1 kg csirke v pulyka darálthús2 evőkanál őrölt lenmag (helyette zabpehely is jó, v zabliszt)1 nagyobb méretű tojás1-1 evőkanál bazsalikom és oregánó5 szál medvehagyma2 duci gerezd fokhagymasó, borskókuszolajGombamártáshoz:80 dkg gomba1,5 deci rizstejszín1 fej vöröshagymafehérborskis csokor petrezselyemsókókuszolajTökpüré:2 db főzőtök1 teáskanál tárkony1 deci tejszín (kókusztejszínt használtam)pár csepp citromlésó, borsA sütőt előmelegítettem 180 fokra. A fasírt hozzávalóit alaposan összekevertem, majd kisebb gombócokat formáztam belőlük és egy enyhén megolajozott sütőpapírral borított tepsire helyeztem őket, majd egy vizes kanállal kicsit lenyomkodtam a tetejüket. Kb. 20 percig sütöttem az egyik oldalát, majd 20 percig a másikat is.A főzőtököt egy nagy edényben felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főztem.Ezalatt a vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a gombát, fűszereztem, ezt is puhára pároltam, majd felöntöttem a rizstejszínnel, megvártam, míg még egyszer felforr majd elzártam a gázt és botmixerrel kissé darabosra turmixoltam, majd megszórtam friss petrezselyemmel. Ha túl sűrű pici vízzel vagy tejszínnel lehet még hígítani, sőt ha nincs kedvetek turmixolni, akkor maradhatnak egészben a gombaszeletek.Mikor a tök megpuhult, kettévágtam kikapartam a belsejét, de magokat kiszedtem előbb, majd hozzákevertem a többi hozzávalót és ezt is leturmixoltam, majd a fasírttal és a gombamártással tálaltam, másnap pedig főtt rizzsel.Hasonló bejegyzések:Sütőben sült rántott hal almasalátávalSütőben sült parázsburgonya mentás zöldborsókrémmel – grillhúsok mellé ideálisSült csirkemell répás zelleres bolognai raguvalSpárgás borsófőzelék balzsamos sült céklávalChilis édesburgonya krémleves sült birsalmávalParadicsomszószban sült tojásSült karfiol datolyás kölessel és kókusztejes avokádókrémmelSárgaborsó főzelék kakukkfüves sült répával