Brokkoli és besamel avagy Csőbe húzva

  • 2017.11.06.
  • 1

Ez az étek, lehetne átlagos is; de nem nálam, mert mindig ott van az az ici-pici varia.Na, és nem kell mindig a húst enni.PIKÁNS, CSŐBEN SÜLT BROKKOLI,

LENMAGOS-SÁRGARÉPÁS RIZZSELHozzávalók:1 db friss brokkoli (500g)10 dkg sárgarépa20-25 dkg rizs2 ek. lenmagBesamel:5 dkg vaj5dkg liszt5 dkg reszelt sajt (pl.Gouda)3,5-4 dl tej2-3 ek. Dijoni magos mustár
szerecsendiófehér borsA brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forrásban lévő vízben 4-5 percig főzzük, és egyből "jeges vízben" lehűtjük, tehát blansírozzuk.Elkészítjük a besamelt:
Egy lábasban a vajat kiolvasztjuk, kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén megpiríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverő vagy habverő segítségével gyenge lángon, sűrű, sima mártássá főzzük; sóval, szerecsendióval és egy kis fehér borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, és a mustárt, de a sajtból félre is tehetünk egy keveset, és sütés előtt megszórhatjuk vele a brokkoli tetejét.A brokkoli rózsákat, ügyesen 4 halmocskába rakjuk, majd elosztjuk rajtuk a mártást úgy szép mindenhol befedje. (megszórhatjuk a sajttal)
Előmelegített sütőben 190-200 fokon szépen, megsütjük, megpirítjuk.A párolt rizst a szokásos módon készítjük, de mielőtt felöntenénk vízzel, reszelt sárgarépát és lenmagot adunk hozzá.