Cukkini és marha avagy Klasszikus, ma

  • 2017.07.10.
  • 7

Már a múlt hét közepe felé, az jött az eszembe, hogy milyen rég ettem egy jó kis tökfőzeléket.Na, majd a jövő héten.Aztán szombatom a táskámba esett egy közel 1,5 kg-s cukkini monstrum....Vasárnap meg az jött az eszembe, hogy de rég ettem egy jó kis cukkinifőzeléket.Aztán ma...KAPROS CUKKINIFŐZELÉK, SÁRGARÉPÁVALHozzávalók:1,5 kg cukkini15 dkg sárgarépa1 fej vöröshagyma1 p. tejföl3 ek. liszt3-4 ek. fehérborecetkaporköménybors, só(1 tk. kristálycukor)A cukkini, meghámozva, és a magrész eltávolítása után, 1 kiló körüli lett,
amit nagy lyukú reszelőm lereszeltem.A vöröshagymát felaprítjuk, és üvegesre sütjük.A sárgarépát szintén nagy lyukú reszelőn lereszeljük és 3-4 percig a hagymával együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a cukkinit, megsózzuk, borsozzuk és egy kevéske őrölt köménnyel ízesítjük; meglocsoljuk a borecettel, aztán felöntjük vízzel.10-15 percig főzzük illetve ahogy a cukkini puhul (vigyázzunk! mert könnyen szét is főzhetjük, bár az ecet kissé megfogja).Közben a kaprot felaprítjuk és a cukkinihez adjuk; tejfölből és lisztből habarást készítünk, amivel a főzelékünket besűrítjük.Húspogácsával, vagy ahogy én szeretem, isteni marhapörkölttel kínáljuk.Csak 1 tipp: a hozzávalók közé írtam cukrot is, ez viszont legyen szabadon választott; de itt is érvényesül, az hogy ha, az édes dolgokban egy icike-picike sót teszünk, azzal csak fokozzunk a ízét, és ez bizonyos esetekben fordítva is igaz - ebbe főzelékbe, egy teáskanál cukor nyugodtan belemehet. Csak okosan!