Pavlova torta piros gyümölcsökkel

  • 2017.04.24.
  • 3

Tudjátok ez is egy fantasztikus módja a megmaradt tojásfehérjék felhasználásának. Már ha szeretitek az iszonyatosan édes süteményeket.
3 tojásfehérje
150 g cukor
1 ek keményítő
1 tk fehér balzsamecet/borecet/ecet (10%)
2 ek víz
csipet só
200 gr (30%-os) tejszín
1 rúd vanília
málna, gránátalma
A sütőt 180°-ra előmelegítjük.
Lágy habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vizet és addig keverjük, míg újra össze nem áll a hab, ezután kanalanként hozzáadjuk a cukrot, melyet előzőleg elkevertünk a keményítővel, legvégül az ecetet.
Kemény, fényes habot kell kapjunk, ami csúcsos lesz ha belenyúlunk.
A masszát egy sütőpapírral fedett, olajjal átkent tepsi közepére tesszük és egy nagy kör alakban elkenjük. Nagyjából úgy 3-4 cm magasságban.
(A kupacok inkább kisebb átmérőjűek és magasabbak legyenek.)
Szépen elsimítjuk a tetejét és az oldalát, betesszük a sütőbe és azonnal levesszük a hőfokot 150°-ra.
Egy óra múlva (kisebb torták esetében kevesebb idő is elég, amikor már száraz, kemény a kérge) kikapcsoljuk a sütőt, nyitott sütőajtónál hagyjuk bent a tortát, míg ki nem hűlnek.
A kívül ropogós, belül puha és ragacsos habcsókot lapos tálra tesszük.
A tejszínt csúcsos habbá verjük (előtte pár órát legyen hűtőben vagy akár fagyasztóban), rákanalazzuk a habcsókra, majd rászórjuk a gyümölcsöket.
Attól függetlenül, hogy nagyon édes, mutatós és ebben a formában elég ünnepi ez a kis tortácska. (A képen látható nagyon nagy lett, 6 tojásfehérjéből készült azt hiszem és 30 cm-es átmérője lett.)
Jó étvágyat!