Kakaós csiga egy új recept alapján

  • 2020.01.21.
  • 1

Boldog új évet szeretnék először is kívánni mindenkinek, aki ide téved a blogomra. A tavalyi év itt a blogon nem sikerült túlságosan aktívra, ami nem jelenti azt, hogy nem készítettem sok-sok ételt, sósat, édeset, levest, főételt és mindenféle finomságot, csak a posztolások maradtak el, ahogyan ezt korábban írtam, de idén feltett szándékom, újra itt is visszatérni.
Gondolom mindenki elég sok édességet evett az ünnepek alatt, de én azért most jönnék egy édes recepttel, ami nem saját persze, de tényleg nagyon finom, remekül fagyasztható, és nagyon jó érzés volt hétvégén, hogy szombat este megkérdeztem a kislányomat, hogy mit szeretne másnap reggelire, azt mondta, hogy kakaós csigát, és én elő tudtam venni a mélyhűtőből másnap reggelre olyan csigát, amit én sütöttem.Itt a blogon már korábban kétszer is megosztottam veletek kakaós csiga receptet, de mindig találok jobbat, most ez, a Marton Adri féle a favorit itthon, melyet Nagymamám tányérján tálaltam, biztosan ettől lett még finomabb.Hozzávalók:50 dkg liszt10 dkg margarin2 dl tej1 tojás25 g élesztő2 ek. kakaó3 ek. olaj1 cs. vaníliás cukor2 ek. cukorcsipetnyi sóElkészítési idő: 15 perc + 1,5 óra kelesztés + 20 perc sütésSütési hőfok: 180°Meglangyosítom a tejet, amibe belekeverek egy pici cukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd megvárom míg felfut. Átszitálom a lisztet, hozzákeverem a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd alaposan eldolgozom, és a közepébe csinálok egy mélyedést, ahova beleöntöm a felfutott élesztőt és a tojást. Alaposan kidagasztom, majd cipót formázok belőle és letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Közben egy tepsibe sütőpapírt helyezek, a megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtom 3-4 mm vastagságúra, megkenem olajjal, majd megszórom a cukrozott kakaóval (én picit többet tettem mint amit a recept ír.. Most először találkoztam azzal a trükkel, hogy egy cérnával szeleteljem a csigákat és így csodásan megmaradnak a vonalak, a rétegek. A cérnával a tészta alá kell nyúlni, majd felül keresztezve elvágni vele a tekercset. Tepsire helyezem őket, egymástól picit távolabb és letakarva 20-25 percig még hagyom kelni, majd 20 perc alatt megsütöm őket és végül porcukorral meghintve tálalom.