Császárzsemle

  • 2020.01.23.
  • 7

Mutatok még péksüteményt, ha szeretnétek hétvégén elkápráztatni a családot. Két nagyon kedves barátnőm is nagy Limara sütő mester, én mindig csak epekedve néztem a fotóikat, amiket küldtek nekem az újabb és újabb alkotásaikról, aztán 2 éve megkaptam én is az első Limara könyvemet, amin felbuzdulva, akkor sokszor el is készítettem a sós kiflit. Hamar megvan, és a gyerekek imádják, hogy Anyuci által sütött kiflit ehetnek vacsira, reggelire.
Még elkészítettem jó pár receptet, megkaptam a második Limara könyvemet is, de egy kicsit leálltam, nem is tudom miért, pedig tényleg nem ördöngösség, csak idő kell hozzá, de cserébe utána annyira jó a saját magad által sütött péksütit enni, hogy az mindent megér. Idénre ez is egy vállalás, hogy többször veszem elő a dagasztó gépet, minthogy a pékségbe beugorjunk hazafele.Hozzávalók:70 dkg liszt2 tk. só1 tk. cukor2,5 dl víz2,2 dl tej5 dkg puha vaj2 dkg friss élesztő (ez szárítottal is helyettesíthető, de azért kicsit érezhető lesz a különbség)
tetejére mák vagy szezámmagElkészítési idő: közel 3 óraSütési hőfok: 210°Minden péksütemény és kenyér a liszt átszitálásával indul. Régebben azt gondoltam, hogy ez felesleges művelet, de nem az, tényleg ne hagyjátok ki. Összevegyítem a lisztet a sóval és a cukorral, majd a közepébe mélyedést készítek és ide öntöm a vizet, a tejet, a vajat, majd rámorzsolom az élesztőt, alaposan kidagasztom és 35-40 percig kelesztem. Kilisztezett deszkára fordítom, majd 12 egyforma darabra vágom, mindegyiket gömbölyítem, lefedem őket és 15 percig pihentetem.
Mindegyik gombócot nagyjából 45 cm hosszú ruddá sodrom és megformázom belőlük a zsemléket: egy laza csomót kötök a közepére és a két végét bedugdosom, a felsőt alulról, az alsót pedig felülről. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket egymástól kicsit messzebbre, majd letakarom és további 30 percig pihentetem, közben előmelegítem a sütőt 210°-ra (ezután kerüljön a hűtőbe, ha reggel szeretnénk megsütni őket).
A megkelt zsemléket lespriccelem egy kevés vízzel, megszórom mákkal vagy szezámmaggal és a forró sütőbe tolom, melynek aljába öntök egy kevés vizet. Nagyjából 20 percig sütöm őket, utána elzárom a sütőt, de még nem veszem ki a zsemléket, csak kitámasztom az ajtaját egy fakanállal és így hagyom 5 percig, majd kiveszem és a rácson hagyom kihűlni.Tipp: Legutóbb gasztrobarátainkat kápráztattam el azzal, hogy reggel a frissen sült zsemle illatára ébredhettek, szóval az a művelet, hogy kelesztés után tepsire kerül a péksüti és megy a hűtőbe, reggel pedig csak sütöm, nagyon jól működik.