Ellenállhatatlan: Omlós gesztenyés hókifli

  • 2018.04.14.
  • 6

Igazi csúcskategóriás hókifli!

A gyerekkorom kedvence.

Hétvégére, kerti partira, családi összejövetelre, csajos délutánokra, ünnepekre, igazi vendégváró finomság. Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné. Ezt a finomságot, most gesztenyével készítettem el. Imádom, gyerekkoromban nagyon sokat készített anyukám, a lekvárossal együtt. Viszont, én most gluténmentesen készítettem el a lánykámnak. De persze búzaliszttel is elkészíthető.Kezdőknek is ajánlom, akár első sütemény készítéséhez is.
Gesztenyés hókifli gluténmentes recept Hozzávalók: 280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 220 g rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható Aki nem gluténérzékeny elkészítheti Bio tönkölybúza fehér liszttel is 1 csomag vaníliás cukor 1 csipet Himalája só 1 kk sütőpor 4 ek cukor 250 g margarint – hideg Majd hozzáadunk: 2 db tojássárgája 6 ek 20% tejföl Gesztenyés töltelék: 250 g Bio gluténmentes gesztenyepüré (75%-os gesztenyét tartalmaz) – Sparban kapható 20 ml rumaroma 5 dkg vaj 1 csomag vaníliás cukor Sütés után, még forrón: 50-80 g porcukor 2-3 csomag vaníliás cukor


Gesztenyés hókifli elkészítése: A kétféle lisztet, a vaníliás cukrot, sütőport, cukrot egy sűrű szitán átszitáljuk. Ezt követően, hozzáadjuk a kockára vágott margarint, és elmorzsoljuk. Akkor jó, amikor olyan zsemlemorzsa állagú a tészta.
Majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, jól összedolgozzuk a kezünkkel a tésztát, majd fóliába becsomagolva, tegyük a hűtőbe 1 órára. Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ezután lisztezett (Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék) deszkára tegyük a tésztát, majd lisztezzük be a nyújtófát, vagy sodrófát is, és nyújtsuk ki a tésztát kb. 1-2 cm vastagra. Lisztezzünk be egy poharat, vagy kör alakú szaggatót, és köröket szaggatunk ki a tésztából. A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, majd tegyük a hűtőbe egy kb. 5 percre, könnyebben lehet vele dolgozni.
Ezután a kiszaggatott tészta körök szélére kb. egy fél kk-nyi gesztenyés tölteléket töltünk, és feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük sorba a gesztenyés hókifliket. Előmelegített 180 fokos sütőben, 12-15 perc alatt süssük készre. Nekem a gázsütőmön 15 perc kellett.
Keverjük össze a porcukrot a vaníliás cukorral. Ha megsült a gesztenyés hókifli, még forrón szedjük a vaníliás porcukorba és hempergessük bele, majd szedjük egy tálcára. Hagyjuk egy kicsit hűlni, és utána már falatozhatjuk ezt a finom gluténmentes gesztenyés hókiflit.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza