A kis kedvenc: Vaníliás szelet 3 lapos, mascarpone krémmel

  • 2018.04.01.
  • 7

Puha és krémes, csak úgy olvad az ember szájában!
Ez mindenkit levesz a lábáról, ezt nem lehet megunni, egyszerűen mennyei. Imádom!


Mindenki ismeri a háromlapos, hatlapos süteményeket, amit legfőképp az ünnepekkor, azon belül is leginkább a lakodalmakkor sütöttek a falusi asszonyok. Én is, még fiatal lánykoromban, vidéki lakodalomkor és anyósoméknál kóstoltam először, és rögtön a kedvenceim közé került, és azóta se tudtam megunni.
Egy kicsit, most alakítgattam rajta, és gluténmentesen készítettem el, ezt az isteni finom háromlapos süteményt. Mivel a lányom nem szereti a vajkrémet, így mi is kerülhetett volna bele, mint egy isteni finom, vaníliás mascarpone krém.Mennyeien finom lett, érdemes elkészíteni, sőt kezdőknek is ajánlom, hiszen minden receptemet, olyan részletesen írom le, hogy ők is el tudják készíteni.

Vaníliás szelet 3 lapos, mascarpone krémmel gluténmentes sütemény Hozzávalók: (kis tepsi: 19-26 cm) 220 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is lehet kapni 80 g rizsliszt itt és itt – Sparban, Bio boltban is lehet kapni 1 csipet Himalája só itt 1 csomag sütőpor 100 g porcukor (aki nem gluténérzékeny, az használhat 300 g Bio tönköly fehér búzalisztet) 25 g hideg margarin  25 g hideg kókuszzsír itt és miért egészségesebb, erről itt olvashattok. 1 tojás és annyi tejföl, hogy jó nyújtható tésztát kapjunk, (nekem 1 púpos ek tejföl kellett) Vaníliás krém: 5 púpos ek “Haas” gluténmentes vaníliás pudingpor itt (ez kb. 1½ csomag) – Sparban is kapható 500 ml tej 1 csomag vaníliás cukor 150 dkg porcukor 250 g mascarpone – szobahőmérsékletű (Ha hatlapos süteményt szeretnénk, duplázzuk meg a mennyiségeket)


Vaníliás szelet 3 lapos, mascarpone krémmel sütemény elkészítése: Az átszitált lisztet, a csipet sót, sütőport, porcukrot, a hideg margarinnal és kókuszzsírral morzsoljuk el. Ezután adjuk hozzá a tojást, és annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztát kapjunk, nekem egy jó púpos ek tejföl kellett hozzá. *Tipp: Mielőtt felhasználjuk a tejfölt süteményekbe, a savót mindig öntsük le róla, bár én „magyar” vagy „zott”, vagy „görög” esetleg, ha hozzájutok, „házi” tejfölt használok, az jó sűrű, azon nincs is savó, tehát nem vizes tejföl.)
Ezt követően, gyúrjuk össze, formáljuk gombóccá, fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe kb. fél-egy órára.Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. (A sütő előmelegítése 10 perc) Majd a tésztát vegyük 3 egyenlő részére. (*Tipp: Én le szoktam mérni egybe, mennyi súlyú és úgy vágom háromfelé, és visszamérem, hogy tuti egyforma legyen mindhárom tészta súlya.)
Egy szilikonos sütőpapíron kinyújtom egy sodrófa vagy nyújtófa segítségével, akkorára, mint a tepsi hátoldalának mérete. (*Tipp: Amikor kinyújtottam, rámérem a tepsi alját, hogy megfelelő-e, ha esetleg egy picit kilóg, nem baj, körbe vágom egy éles késsel. Így tuti akkora lesz.)  Szóval így járunk el, mind a 3 tészta kinyújtásával. Ha elkészültünk,