Titkok, praktikák a tökéletes húsvéti sonkához

  • 2018.03.25.
  • 0

Egy kis Húsvéti EZ+AZ!

Húsvétra mindenkinek van egy szuper ötlete és biztos, hogy mindenki a legfinomabb sonkát készíti. De aki még csak most ismerkedik a sonka főzés rejtelmeivel, vagy szeretne egy-két jó tippet, ötletet, annak jól jöhet egy kis infó segítségképpen, és még egy kis Húsvéti Ez+Az finomság.

Én kötözött sonkát szoktam venni termelőtől, valódi, házi sonka, aminek az állaga, íze nem összetéveszthető mással. Főzés előtt, öntsünk rá hideg vizet, amennyi ellepi, és öntsünk bele kb. 2-3 dl fehér száraz bort – ízlés szerint, és hagyjuk 1-2 órát ázni, hogy a tartósításhoz használt só fölöslege kiázzon belőle.

Ha letelt az idő, akkor öntsük le róla a vizet és hideg vízben kezdjük el főzni. Ne meleg vízbe, mert azzal rontunk az állagán. Az elpárolgott folyadékot rendszeresen pótolni kell, fedő nélkül főzzük. A sonka főzési ideje mindig annyi, ahány kiló, vagyis, ha két és fél kilós, akkor két és fél óráig kell főzni. Amúgy a kisebb sonkák hosszabb ideig főnek, mint a nagyobbak. Tehát nagyban függ a sonka méretétől. Érdemes ellenőrizni egy hosszú hústűvel, én a húsnyársammal szoktam ellenőrizni, ha beleszúrok, és könnyedén lecsusszan róla, akkor megfőtt. És szigorúan lassú tűzzön, főzzük, így érjük el a kiváló, nagyszerű állapotot. Ha puhára főtt, a sonkalében hagyjuk kihűlni, mert könnyebb lesz szeletelni. A kötözött sonkáról a hálót kihűlés után, tálalás előtt távolítsuk el.
A főzővízbe ne tegyünk sót – a sonka önmagában is sós -, de ízesíthetjük az alábbi fűszerekkel:
Titkok, praktikák a tökéletes húsvéti sonkához: Húsvéti sonka főzése Hozzávalók: 2-4 kg kötözött sonka 4 db *babérlevél 1 db vöröshagyma félbevágva 3 db fokhagyma ½ tk *egész kömény ½ tk egész *ötbors fűszer egy kis darab *chili paprika vagy zölderős paprika 1 szál *friss rozmaring 2-3 szál *friss kakukkfű A főzés vége felé – aki szereti – hozzá adhat egy-két szál füstölt kolbászt is.

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

A sonkalevelet nem szabad kiönteni, kiváló alapja egytálételek ízesítéséhez, bablevesnek, lencselevesnek, sőt le is fagyasztható. A sonka akkor finom, ha van rajta, egy kis zsíros rész is, attól lesz igazán zaftos, zamatos.
A kiegészítőkről se feledkezzünk meg:A húsvéti tojás: íze akkor a legfinomabb, ha a tojásokat is a kihűlt sonka levében 10 perc alatt készre főzzük. Az íze annyira finom, amit muszáj megkóstolnia, azoknak, akik még így sosem próbálták.

A tálaláshoz a felszeletelt sonkához tojást, egy kis könnyfakasztó tormát és kalácsot kínáljunk.Az egészséges fitt étrendbe beilleszthető, ha kalács helyett az alábbi linkre kattintva, elkészítitek: A Zöldséges-tojásos muffint (aki esetleg nem főz sonkát, az, apróra vágott sonka felvágottal is dúsíthatja a muffinokat) és sok zöldséggel, pld.  uborka, paradicsom, retek, zöldhagymával kínáljuk, a sonka és tojás mellé.
*És ha már húsvét, akkor persze a csajos híres tojásfestés sem maradhat el!  Úgy, hogy van még idő elkészíteni a locsolóknak!
Nekem, ez az egyszerű, szuper ötlet itt tetszett meg, ami nem is olyan bonyolult, és milyen szép színeket kreálhatunk, szóval csajok, elő a körömlakokkal, mindenkinek van elfekvőbe egy-két már nem használt körömlakkja, amit most felhasználhat.

*Érdekesség: Tudjátok, miért esszük a fenti ételeket húsvétkor? A hús Jézust szimbolizálja. A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja. A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserűségre utal. Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus vérét testesíti meg. 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok, minden kedves Olvasómnak.