Csodás íz, felejthetetlen falatok: Döner kebab

  • 2018.03.15.
  • 4

Egészséges gyorsétel, ami finom is!
Hiszen mindent tartalmaz, amit egy rendes étkezésnek tartalmaznia kell: hús, sok zöldség, és egy kevés szénhidrát.


A kebab (törökösen kebap) elnevezés az arab kabāb szóból származik, ami nyársra szúrt húst jelent, a döner pedig a török dönmek (forgatni) igével kapcsolatos. De nem kell hozzá grillezős forgónyársat beszerezned, sem akkora húsmennyiségben gondolkoznod, mint a sarki török büfésnek, hiszen otthon könnyedén egy serpenyőben is elkészíthető. A Döner kebab az egyik legegészségesebb gyorsétel, a gyros után, bár ha párbajozni kelleniük, akkor szerintem holt verseny lenne, én mindkettőt szeretem.  Hiszen mindent tartalmaz, amit egy rendes étkezésnek tartalmaznia kell: hús, sok zöldség, és egy kevés szénhidrát. Emiatt (és persze azért, mert finom) elég népszerű, de az utcán vásárolva bizony résen kell lennünk, mert vannak olyan helyek, ahol nem eléggé sütik át, nehogy szalmonella mérgezés legyen a vége, tehát nem árt óvatosnak lenni ilyenkor. De persze a legjobb, ha otthon készítjük el, mert hihetetlen egyszerű és nagyon finom.   Így legalább tudod, mi van benne, és saját ízlésednek megfelelően használhatod a fűszereket, és azt teszel bele, amit csak szeretnél, ami szem-szájnak ingere, és bizton állítom, hogy nagyon finom és mind a tíz ujjadat megnyalod utána… Ajánlom mindenkinek, akár hétköznapra, hétvégére, bármikor jól esik belőle falatozni. Sőt a kezdők is el tudják készíteni.

Döner kebab, gluténmentes pitával Hozzávalók: Jemeni kebab 1 kg csirke apróhús – csíkokra vágva 25o ml (1 cup) görög joghurt  2 nagy gerezd zúzott fokhagyma  1 kk *ötbors őrölt fűszer  2-3 kk *Jemeni kebab fűszerkeverék 1 db citrom leve *Himalája só – ízlés szerintChilis káposztasaláta: 1 kis db fehér káposzta 1 fej lila hagyma és fél póréhagyma 1 citrom leve 2 ek ecet 2 ek cukor 1 kk só 2 nagy csipet *ötbors őrölt fűszer  100 ml édes-chili szósz Fokhagymás joghurtos öntet: 2 gerezd fokhagyma 250 ml görög joghurt ¼ kk *Himalája só Köret: ½ kg krumpli Sütéshez: kókuszzsírSzósz: sriracha chili szósszalGluténmentes pita receptjét itt találjátok.Aki nem gluténérzékeny, a pita receptjét itt találjátok.
Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Mérleg nélkül, jó ha tudjuk
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Házi Jemeni döner kebab elkészítése: A csirke apróhúst vágjuk fel csíkokra, ha kész tegyük egy tálba, és a fenti fűszerekkel ízesítsük, ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe. (akár egy egész éjszakán is lehet, hogy az ízek még jobban összeérjenek, de minimum 1 óra)Amíg pácolódik a hús, addig az 1 óra alatt készítsük el a gluténmentes pita receptjét itt találod, a nem gluténmentes pita receptjét, pedig itt találod.
Ezután készítsük el a joghurtos öntetet a káposztasalátát és krumplit is előkészíthetjük: A joghurtot, tegyük egy tálba, nyomjunk bele 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, keverjük el, és tegyük a hűtőbe.A káposztákat szép vékony csíkokra vágjuk fel, vagy gyaluljuk le. A hagymát nagyon vékony félkörökre vágjuk fel, és adjuk hozzá.Ha készen vagyunk, egy pohárban keverjük össze jól az ecetet, citromlét, cukrot, sót és öntsük a káposztás-hagymára. Jól keverjük el kézzel, és tördeljük össze a káposztát, így a rostjai megenyhülnek, puhább lesznek, és jól átjárják az ízek. Ha készen vagyunk, öntsük hozzá az édes-chili szószt és ismét jól keverjük el a kezünkkel, utoljára jól nyomkodjuk meg a káposzta rostjait. Tegyük félre a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Pucoljuk meg a krumplit, és vágjuk szép hasábokra, engedjünk rá vizet, és tegyük félre.Majd egy serpenyőbe, vagy frituba süssük ki a sült krumplit. Egy serpenyőbe, vagy wokba pedig,  ½  ek. kókuszzsíron a húst pirítsuk meg, – ha szükséges ½ kk *Himalája sóval ízesítsük -, nagy lángon, akkor jó, amikor kap egy kis aranybarna színt. Nyáron a kerti grillnél is elkészíthető, akár wokban, vagy nyársra húzva a kebab bepácolt húst, ilyenkor kap egy kis füstös ízt is, isteni finom.