Sokak kedvence: A tejfölös gombapaprikás

  • 2018.03.06.
  • 8

Egy igazi klasszikus!
Mámorító finomság könnyedén.
A gomba, nagyon finom, egészséges és hálás alapanyag, mert rengeteg mindennel remekül működik, változatosan készíthetjük el ételeinket. A diétázók legjobb barátja és a cukorbetegek legfontosabb “zöldsége”.Imádom a tejfölös gombapaprikást, tésztával, nokedlivel bárhogyan jöhet. Nagyi régi receptjét, egy kicsit feltuningoltam. Már alig bírtam magammal, hogy elkészüljön, – pedig mindössze 30 perc alatt készen van, és falatozhatunk belőle-, még csak a gombát szeleteltem, de már éreztem ennek a finomságbank az ízét a számba, igazán nyálcsorgató finomság. És hogy milyen hatással van a szervezetünkre a gomba, arról az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok:Kincseket rejtő, kiváló antioxidáns


Tejfölös gombapaprikás gluténmentes recept Hozzávalók: 60 dkg csiperkegomba 10 dkg házi füstölt húsos szalonna 1 db vöröshagyma 2 szál zöldhagyma 1 db tv paprika 1 db paradicsom vagy 4-6 db koktélparadicsom Fűszerek: egy csipet őrölt szerecsendió 1 kk *ötbors durvára darált fűszer 2 kk *majoránna 1 kk *Provence fűszerkeverék egy csipet *cayenne bors egy csipet *chili pehely 2 kk Kalocsai pirospaprika *Himalája só – ízlés szerint, de vigyázzunk, mert a füstölt szalonna is sós 1 ek kókuszzsír 4 púpos ek tejföl ½ ek kukoricakeményítő vagy tápióka liszt Tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemKöret:tészta – gluténmentesen itt vagynokedli – gluténmentes nokedli receptet itt olvashatod
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Tejfölös gombapaprikás elkészítése:A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot vágjuk fel apróra kockára, majd a zöldhagymát karikára. A füstölt szalonnát kockára, majd a gombát szeleteljük fel.
Egy lábasba hevítsük fel a kókuszzsírt, majd adjuk hozzá a füstölt szalonnát, és pirítsuk, majd mehet hozzá a kétféle hagyma, tovább pirítsuk, ezután adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot. Majd pirítsuk tovább.
Majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát, keverjük össze, és pirítsuk össze, közben a fenti hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Többször kevergessük meg, többször. Vízzel nem kell felönteni, mert a gomba elég vizet ereszt, főzés közben. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges.  Majd fedjük le félig, és főzzük készre.
Mielőtt készen lenne, a tejfölt keverjük össze a kukoricakeményítővel, vagy tápióka liszttel, és a pirospaprikával.  Majd a gomba levéből merjünk hozzá, (így hőkiegyenlítést végzünk) keverjük össze, és adjuk a gombához. Még pár percig főzzük össze, amíg a szaftja besűrűsödik, és készen is van.
Amíg fő a gomba, főzzünk hozzá tésztát, vagy galuskát is szaggathatunk. Gluténmentes galuska elkészítését itt olvashatod. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.