A világkedvenc: Brownie vanília fagyival és tejszínhabbal kényeztetve

  • 2018.01.29.
  • 8

Igazi édes bűnbeesés!
Az egyik legfinomabb amerikai desszert.

Ez a legegyszerűbb brownie, puha, szaftos és csokis. 30 perc alatt elkészül, és már kínálhatod is a családodnak, barátaidnak, ismerőseidnek ezt a csokis brownie finomságot. Sőt most kényeztettem még ezzel is, és azzal is.

A brownie vagy más szóval chocolate brownie vagy Boston brownie egy csokoládés szeletelt sütemény. Nevét barna színéről kapta, tetejét néha cukormázzal vonják be. Az első írott forrás, ahol a brownie süteményt említik, 1897-ből származik a Sears and Roebuck katalógusából. A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Számos brownie recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Receptes könyvekben gyakran ajánlják kezdő süteményként, mert nem igényel bonyolult műveleteket az elkészítése.
A brownie-t általában desszertként tálalják, néha forró tejjel, vagy fagylalttal, ritkábban tejszínhabbal. A fagylaltos brownie-ra használják még a brownie à la mode megnevezést is az Amerikai Egyesült Államokban. Európában a házi brownie készítés nem jellemző, de például a Starbucks és a McDonald’s forgalmaznak kész brownie-t az európai kontinensen. Hollandiában kendervirágzatot tartalmazó brownie is kapható kereskedelmi forgalomban space brownie néven. Forrás

Brownie vanília fagylalttal és tejszínhabbal recept gluténmentes Hozzávalók:  100 g jó minőségű 70 % jó minőségű étcsokoládé 150 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt 50 g Nagykun rizsliszt itt 20 dkg cukor 4 dkg natúr Holland kakaópor 1 kk sütőpor 4 kk neszkávé2 ek langyos víz 4 db közepes tojás 2 dl semleges ízű olaj Díszítéshez:  porcukorvaníliafagylalttejszínhabpirított mandulapehelyszínes dekorcukor
Aki nem gluténérzékeny, az alábbi elérhetőségen olvashatja a másik receptemet:Narancsos brownie

Gluténmentes brownie recept elkészítés: Előmelegítjük a sütőt, 180 fokra. Egy sütőpapírral kibélelünk egy közepes nagyságú tepsit, majd tegyük félre. Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, és  beleszórjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, kakaóport és a  sütőport.
Egy másik tálba feloldjuk a neszkávét 2 ek langyos vízben, hozzákeverjük a tojásokat, és belecsurgatjuk az olajat, kézi  habverővel simára keverjük az egészet. A sűrű, tojásos, kávés, olajos masszát fakanállal összedolgozzuk, a kakaós, sütőporos, csokoládédarabkás liszttel. A kész tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy tortaformába simítjuk, és 18-20 perc alatt az előmelegített sütőben megsütjük. Nekem 20 perc kellett a gázsütőmön.
Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tányérra szeleteljük, vagy forma kiszúróval, kerek formát alakítunk ki, egy kis leheletnyi porcukorral meghintve, vanília fagylalttal, tejszínhabbal, pi