Nagyi féle káposztás tészta, vagyis káposztás cvekedli

  • 2018.01.25.
  • 4

Melyet a legtöbb pasi kimondottan imád!

Sósan vagy cukrosan az igazi? Mindegy is, viszont egy gyors és könnyen elkészíthető, nem utolsó sorban nagyon finom étel.


Nagyikám oly, de sokszor készítette gyerekkoromban. Bizony vannak olyan egyszerű, olcsó, finom, hagyományos ételek, amelyeket nem küldhetünk le a pályáról, s nem is lenne érdemes, bármennyire is manapság, a gasztronómia elhíresedett világát éljük. Mert ami finom, az finom!Érdekes módon, az ízesítése megosztja a közvéleményt, édesség/csípősség arányáról mindenkinek határozott véleménye van, és persze ezt mindig erősen hangoztatja. Nálunk a családban is megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények, ki hogyan szereti… A lényeg, hogy úgy fogyasszuk, ahogy a legjobban szeretjük, és ne törődjünk mással. Viszont, ami nem elhanyagolható szempont, a legtöbb pasi kimondottan imádja.  Szóval, nosza rajta, ti is készítsétek el, én sose tudom megunni, egyszerűen imádom, és elárulom, hogy én sósan és borsosan szeretem.

Káposztás tészta vagyis káposztás cvekedli recept Hozzávalók: 1 csomag kockatészta vagy házi tészta (lentebb a recept) vagy gluténmentesen itt és itt 1 kg fejes káposzta 2 ek cukor frissen őrölt fekete bors – ízlés szerintHimalája só – ízlés szerintolaj
Káposztás tészta vagyis káposztás cvekedli receptelkészítése: A káposzta külső leveleit leszedjük, fejet kettévágjuk, és a torzsáját kivágjuk, aprítógépen/vagy reszelőn lereszeljük.Besózzuk, jól átforgatjuk, és kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajt, karamellizáljuk rajta 2 ek cukrot, és a kicsavart káposztát hozzáadjuk. A levéből, amit eresztett egy decinyit  hozzáöntünk. – a maradék levet se öntsük ki, hozzáadhatjuk a tészta főzőlevéhez, még ízesebb lesz -.
Először 15-20 percig fedő alatt pároljuk, majd ha elpárolgott a leve, akkor időnként megkeverve fedő nélkül pirítjuk. A káposzta akkor van kész, ha teljesen elpárolgott a leve és megpirult, kb. 40-45 percet vesz igénybe.Amíg készül a káposzta, addig tegyünk fel egy fazék sós vizet, és forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztát. Ne felejtsük hozzáönteni, a maradék káposzta levét. Ha kész szűrjük le.
Ha kész a káposzta, hozzáadjuk a frissen őrölt fekete borsot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kifőzött kockatésztát, és időnként megforgatva pár percig pirítjuk még.Még melegen tálaljuk, úgy a legjobb. Tálalásnál, ki ahogyan szeretni még sózhatja, őrölt borssal megszórhatja, vagy esetleg porcukorral meghínheti.*A tökéletes káposztás cvekedli – ami nem jelent mást, mint kockatésztát -, ahogy a nagyi mondta/készítette bizony, házi gyúrt tésztából készül, de persze, azért kerékbetörés nem jár, ha mégis kész tésztából gyártjuk a káposztás cvekedlit, de tényleg legalább egyszer próbáljuk ki, mit veszítünk, bizony sokkal finomabb. Gyúrhatunk rögtön többszörös adagot is, és kiszárítva tárolhatjuk.

Nagyi házi tésztája:Hozzávalók:25 dkg finomliszt3 egész tojás½ tk só Elkészítés:A lisztet elkeverjük a sóval, majd a lazán felvert tojásokat addig gyúrjuk a liszttel, amíg közepesen kemény tésztát kapunk. Egy kisebb cipót formázunk belőle, és pihentetjük kb. 30 percig.Utána kétfelé osztjuk és sodrófával, kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Közben folyamatosan hintsük liszttel, hogy ne ragadjon a deszkához. A vékonyra nyújtott tésztát tekerjük fel a nyújtófára, középen vágjuk ketté, az így kapott tésztát pedig háromfelé. Egymásra fektetjük – a köztes rétegeket vékonyan meglisztezzük, hogy ne ragadjanak össze – és kockára vágjuk. Vagy tészta gépen nyújtsuk ki.Forrásban lévő sós vízben 4-5 percig főzzük, szűrjük le és adjuk a kész káposztához.*Tippek-ötletek: Ha valakinek a káposzta íze nagyon erőteljes, akkor tegyen hozzá ugyanúgy lereszelve almát: fél kiló káposztához 1 nagyobb fej alma, ez szelídíteni fogja.  Ha kacsát sütünk, köretnek is kiváló a káposztás tészta,