A világhírű: Sacher-torta

  • 2018.01.24.
  • 8

A csodás csokoládés édesség, a maga kényeztető finomságával!

A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye.

Egyfajta csokoládétorta,  amely két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládé-bevonat borítja. A híres monarchiabeli cukrászkülönlegességek egyike Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki a városi legenda szerint 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére. Bár Sacher ekkor mindössze tizenhat éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitásnak számít. A receptet fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez adott okot a későbbi pereskedésekre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát. A felek peren kívüli megegyezése alapján a Bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” védjegy.
A jelentős felvevőpiacnak köszönhetően a „sütiháború” ma már a múlté. A torta értékesítésére Cafe Sacher néven bolthálózat működik, és jelentős mennyiséget szállítanak Ausztrián kívüli üzletekbe is. A Demel Kávéház is készít „Demel’s Sachertorte”néven tortát és természetesen más cukrászdákban is megtalálható az osztrákok nemzeti büszkesége, valamint házilag otthon is elkészíthető. A két legnagyobb osztrák forgalmazó közel félmillió darab Sacher-tortát értékesít évente. A torta népszerűsége mai napig töretlen, és már nevezetes napja is van, melyet december 5-én tartanak. Forrás
Ezt a híres tortát én most gluténmentesen készítettem el, hogy azok is élvezhessék, akik az eredetit nem ehetik. Kiváló vendégváró finomság, sőt az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg egyszerű elkészíteni.

Sacher-torta házi sárgabaracklekvárral gluténmentes recept Hozzávalók: Tészta: 2 dkg vaj 10 dkg „Moser Roth 70%” vagy “Lindt Excellence 70%” gluténmentes étcsokoládé 3 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 1 ek rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható(aki nem gluténérzékeny, az használhat 4 ek Bio tönköly fehér búzalisztet) 1 ek natúr Holland kakaópor 1 púpos kk sütőpor 1 csipet *Himalája só 5 db tojás 4 ek kristálycukor10 dkg vaj – szobahőmérsékletű 8 dkg porcukor Csokoládémáz: 100 ml tejszín 30 ml levendula méz 12 dkg „Moser Roth 70%” vagy “Lindt Excellence 70%” gluténmentes étcsokoládé 1 kk-nyi vaj


Sacher torta házi sárgabaracklekvárral recept elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ezután gőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét és tegyük hozzá a 2 dkg vajat, majd ha jól felolvadt keverjük el, és tegyük félre. A kétféle lisztet, a sütőport, a kakaóport, egy csipetnyi sót, és a sütőport mérjük ki, keverjük össze és szitáljuk át egy tálba.A tojásfehérjét egy kis csipetnyi sóval kezdjük el felverni, egy robotgép segítségével, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá. Ha elkészültünk, tegyük félre.
Ezt követően, a vajat a porcukorral tegyük egy tálba és a robotgép segítségével, keverjük habosra. Majd adagoljuk hozzá egyesével a tojássárgáját és szintén jól keverjük el. Ezután adagoljuk hozzá a kihűlt csokoládét, keverjük el, majd a kakaós lisztet és szintén jól keverjük össze a robotgép segítségével.