Diós-fahéjas sütőtökös csiga, mascarponés cukormázzal

  • 2017.11.11.
  • 8

Ha ősz, tél, akkor bizony sütőtök!

Elképesztő sütemény gluténmentesen, egy kihagyhatatlan finomság.

Nincs is jobb egy langyos, puha kelt tésztás diós-tökös csigánál. Én már, az ünnepekre hangolódva, készítettem el ezt a finom gluténmentes sütőtökös fahéjas csigát. Rajta a mascarpone cukormázzal. Hát mit mondjak, mind elfogyott. Isteni finom. Ajánlom családi összejövetelekre, hátvégekre, ünnepekre, karácsonyra, szilveszterre, de akár egy hétköznapi finomságnak is kiváló. Nagyon részletesen leírtam a recept menetét, így a kezdők is elkészíthetik. Elképesztő sütemény lett gluténmentesen, és ez tényleg, egy kihagyhatatlan finomság.

Diós-fahéjas sütőtökös csiga recept, mascarponés cukormázzal Hozzávalók: (18-20 db) 1 közepes sütőtök fele Kovászhoz: 1½ cup=375 ml 3,5% tej ½ cup=125 ml olaj ½ cup=125 ml cukor Majd a kovászhoz hozzáadunk: 1 csomag szárazélesztő 1 cup=250 ml sütőtökpüreSzáraz hozzávalók: 4 cup=1000 ml Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – az Aldiban is kapható ½ tk őrölt fahéj ¼ tk őrölt szerecsendió ¼ tk őrölt fahéj A megkelt tésztához adjuk: ½ cup=125 ml Alfa-Mix gluténmentes lisztkeveréket itt – az Aldiban is kapható ½ púpos kk sütőpor ½ kk csapott szódabikarbóna ½ kk *Himalája só Töltelék: 10 dkg paradió (vagy pekándió vagy (magyar dió-aki nem allergiás rá) – késsel apróra vágva 8 dkg vaj – felolvasztva 1 cup=250 ml cukor ½ kk őrölt fahéj ¼ kk őrölt szerecsendió ½ kk őrölt gyömbér Mascarponés cukormáz Hozzávalók: 250 g mascarpone – szobahőmérsékletű 1¾ cup porcukor ¼ cup 3,5% tej egy csipet *Himalája só (aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet)
Én ezeket a mérőedényeket használtam, ha nagy méretben megszeretnéd tekinteni, katt a képre:
Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infó, az alábbi linkre kattintva, olvashatsz: Mérleg nélkül, jó, ha tudjuk
Fahéjas sütőtökös csiga elkészítése: A „sütőtök” felét megpucoljuk, nagyobb darabba vágjuk, és 180 fokon, alufóliával letakarva, sütőben 45 percig süssük. Ha kész, kikanalazzuk a hájából egy turmixba, és összepürésítjük. Majd tegyük félre. A „töltelék” hozzávalóknál a paradiót (én ezt használtam, sajnos nem kaptam pekándiót, az olcsóbb lett volna. A lányom allergiás a magyar dióra, így nekünk ezt a drágább változatot kell használnunk), vágjuk apróra egy kés segítségével, ha készen vagyunk, tegyük félre. A cukrot, fahéjat, szerecsendiót, gyömbér keverjük el, a vajat olvasszuk fel külön, majd ezeket is tegyük félre. Majd a „kovászhoz”, mérjük ki a tejet, olajat, cukrot, és öntsük egy lábasba, majd felmelegítjük, de csak annyira, hogy meleg legyen, elolvadjon a cukor, ne forrásig. Majd levesszük a tűzről és hagyjuk egy pár percig hűlni, olyan kéz melegre, kb. 50 fokosra. Majd „a kovászhoz hozzáadjuk”, az élesztőt, és az összeturmixolt kimért sütőtök-pürét, keverjük el, és tegyük félre, amíg az élesztő megteszi a hatását, kb. 5 perc.