A mindennapok öröme: Egyszerű gluténmentes házi zsemle

  • 2017.10.25.
  • 8

Mert az otthoni a legjobb!

Hogy ne maradjunk éhesen, és amit szem-száj kíván! Az örök klasszikus házilag, gluténmentesen, igazi finomság.

Nincs is jobb egy házilag készített mennyei, házi friss gluténmentes szezámmagos zsemlénél, ízletes és finom. Ideális reggelekre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára a gyerkőcöknek, sőt még egy szendvicses ebédhez is tökéletes. Isteni finom nutellával, vajjal-lekvárral, mézzel vagy vajjal-sonkával és sok zöldséggel, salátával. De bármivel jó, amit szeretünk, azzal mind-mind megpakolhatjuk, a mindennapok örömére, mert reggelizni jó! Ajánlom a gluténérzékenyeknek, egészséges étrendet követőknek, diétázóknak, fittdiéta étrendbe is beilleszthető ez a finom házi zsemle, hogy ne maradjunk éhesen!

Gluténmentes házi zsemle recept Hozzávalók: kb. 12 db közepes nagyságú 2 ek Nagykun rizsliszt 500 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható (az összes liszt mennyisége legyen 500 g, tehát előbb a rizsliszt és utána kimérjük 500 -ig a többi Alfa-mix lisztkeveréket) 1 tk *Himalája só 1½ ek cukor 1 db nagy tojás 100 ml görög joghurt langyos 10 dkg vaj – olvasztott 200 ml langyos tej Élesztő felfuttatásához: 25 g friss élesztő 200 ml langyos, kéz meleg  tej 1 ek cukor Zsemle lekenéséhez: 1 tojás sárgája 1 ek tejszín Szóráshoz: szezámmag – de elhagyható

Gluténmentes házi zsemle recept elkészítése: A vajat olvasszuk meg a mikroba. Én a joghurtot is egy kicsit át szoktam melegíteni, hogy langyos legyen, illetve a tejet is, hiszen fontos a kovász elkészítéséhez. A kelt tészták készítésénél, minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni. Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta.
Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta. Ezután adjuk hozzá a tojást, a langyos joghurtot, majd a cukrot, a langyos olvasztott vajat és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle, úgy mond, nagyon sűrű nokedli tészta állagra hasonlít.
Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy enyhén lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni. Ezután tegyük vissza a tálba, melyet lisztezzünk ki egy picit, és fedjük le és hagyjuk 1 órán át keleszteni. Ha minden jól csináltunk, gyönyörűen szépen meg kell duplájára a tészta. (Teljesen úgy fog kinézni, mintha búzaliszttel készítettük volna.) Ha eddig nem kapcsoltuk volna be a sütőt, tegyük meg 200 fokra.
Amikor letelt a kelesztési idő. Akkor borítsuk ki a konyhapultra és egy nyújtófa segítségével, nyújtsuk ki 2 ujjnyi vastagra a tésztát, kb. 3-4 cm-re. Majd fogjunk egy nagyobb kerek formázót és szaggassuk ki. Ha elkészültünk, akkor tegyünk egy sütőpapírt egy tepsibe, kenjük meg egy ecset segítségével, kókuszolajjal, majd tegyük félre.