A legjobb magyar kaja: Csülkös bableves, sonkás chipsszel

  • 2017.10.24.
  • 3

A legjobb és legnépszerűbb hazai magyar étel!

“Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekétől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.” Gundel Károly
Egy tartalmas, forró leves igazi kincs a családnak.

Érdemes kipróbálnod ezt a fenséges levest, de készülj fel rá, hogy egy tányér után nem lehet abbahagyni! De azért maradjon hely a pociban, még egy kis palacsintára is. Sűrű, ízletes és pikánsan csípős csülkös bableves, hozzá a ropogós sonkás chips, nyammi… Kezdőknek is ajánlom, mert isteni finom, és könnyű elkészíteni.

Csülkös bableves, sonkás chipsszel recept gluténmentes Hozzávalók:  1 db nagy füstölt csülök  3 db *babérlevél 1 kk *egész ötbors 500 g vörös bab Fűszerek:  2 db *babérlevél  2 db házi vagy Bio leveskocka  5 kk Kalocsai pirospaprika  1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetörve  ¼ mk *őrölt kömény ½ kk *kakukkfű  1 db kisebb chili paprika 3 gerezd fokhagyma ¼ kk *cayenne bors 2 ek rizsliszt*Himalája só – szükség szerintZöldségek:  4 szál sárgarépa  3 szál fehérrépa ½ zellergumó 1 csokor petrezselyem  ½ csokor zeller levél1 ek kókuszzsír  10 dkg füstölt húsos szalonna  2 db zöldhagyma – zöldjével együtt1 db nagy vöröshagyma 2 db paradicsom  2 db paprika
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Csülkös bableves  recept Elkészítés:   A füstölt csülköt feltesszük főzni, babérlevél és szemes bors kíséretében, egy fazékba, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Főzési idő: kb. 2 óra, de van úgy, hogy tovább kell. Ha a víz elfő, akkor pótoljuk utána.Amikor megpuhult, és készen van, kiszedjük, és egy kicsit hagyjuk kihűlni. Ezt követően, apró kockákra vágjuk. – Csak a csülök hús részét szoktam a levesbe tenni, mi nem szeretjük a zsírt, az megy a kutyáknak. – Bár tudom, mások szerint ez vétek. Szerintem meg nem. *A sonka bőréből, pedig chipsszet fogunk készíteni. Lentebb olvashatod az elkészítését.
A babot, amíg fő a csülök, addig beáztatjuk, hideg, sós vízbe, (minimum egy órára is elég áztatni, mert így nem ráncosodik meg a bab külseje, és azért sós vízbe, mert nem fog szétesni a bab, főzés közbe) – ezt követően feltesszük főzni egy ½ kk szódabikarbónával, ½ kk sóval. Ha felforrt a bab, főzzük még kb. 10-15 percig, majd öntsük le róla a vizet, öblítsük le, és újból tegyük fel tiszta, vízbe főzni. Így nem okoz puffadást a bableves a pocinknak, ha esszük.A hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára, a zöldséget is vágjuk kockára, ízlésünknek megfelelően.
Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, pirítsuk, majd a hagymákat, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paprikát, paradicsomot, chilit, fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és zeller levelet és a zöldségeket és tovább pirítjuk, kb. 5-10 percig.
Utána levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a rizslisztet, pirospaprikát, és felöntjük 2 merőkanálnyi csülök lével – amiben a csülköt megfőztük – jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5-10 perc.Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket, felöntjük még csülök lével (fél mennyiség csülök lé, fél mennyiség víz arányában) úgy hogy ellepje. Amikor több mint, háromnegyedig már megfőtt a zöldség, hozzáadjuk a felkockázott füstölt csülköt, a puhára főtt babot és készre főzzük. Kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk. A