Mesés almás-körtés pite

  • 2017.10.12.
  • 1

Nagyi házi almás pitéje, ki hitte volna!

Igazi, mesés almás-körtés pite az évezredes csábítás, új köntösben.

Imádja a lányom az almás pitét, így átalakítva gluténmentesre, ugyanolyan finom és omlós, semmi különbség nincs, csak az, hogy ez most gluténmentes. Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan. És aki, nem gluténérzékeny, vagy esetleg nem gyakorlott a tésztanyújtás/nyújtófára feltekerés/tepsibe helyezés terén, az alábbi linken olvashatja a tippemet, amit annak idején a Nagyi tanított.Almás álom pite

Almás-körtés pite gluténmentes Hozzávalók: 300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható 200 g Nagykun rizsliszt itt – de a Sparban is kapható 1 csomag sütőpor 1 csipet *Himalája só 250 g hideg margarin – kockára vágva 2 db tojás 200 g cukor 1 csomag vaníliás cukor 1½ ek tejföl Töltelékhez: lereszelt alma – kinyomkodva 700 g lereszelt körte – kinyomkodva 300 g 1 marék cukor 1 kk őrölt fahéj 1-2 marék darált pekándió vagy dió vagy gluténmentes zsemlemorzsa Tetejére: 1 db tojás – felverve

Almás-körtés pite elkészítése: Melegítsük elő a sütőt. Az almát, körtét megpucoljuk, kiszedjük a magházát és lereszeljük, ízesítjük egy marék cukorral és fahéjjal, összekeverjük. Majd állni hagyjuk kb. 10 percig.  Ezután nyomkodjuk ki a gyümölcs levét a kezünkkel, és tegyük félre. Majd készítsük el, az almás pite tésztáját.A lisztet, a sütőporral és a sóval összekeverjük, majd a kockára vágott hideg margarinnal összemorzsoljuk, ezt követően 2 egész tojással, cukorral, tejföllel és vaníliás cukorral jól összegyúrjuk, nem kel pihentetni.
2 részre osztjuk, a tészta egyik felét kinyújtva a tepsibe tesszük, megszórjuk egy maréknyi darált dióval vagy zsemlemorzsával és egyenletesen elosztjuk rajta. A kinyomkodott almás-körtés tölteléket is szépen eloszlatjuk a tésztán, ismét megszórjuk dióval, majd ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztát.
Tetejét egy felvert tojással vékonyan megkenjük egy ecset segítségével, és a tészta tetejét megszurkáljuk villával, hogy ne repedjen meg a teteje. Megszórjuk egy kis cukorral és előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütjük.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza