Egy igazi különlegesség: Dupla karamellflan

  • 2017.09.16.
  • 5

Könnyű és egyszerű desszert!

Mennyei Spanyol karamellflan (A franciáknál Crème Caramel).


Valószínűleg senki nem tudja, bizonyító erejűen igazolni ennek a desszertnek az eredetét, mindenki a sajátjának tekinti, a spanyolok és a franciák is. De végülis mindegy, hogy hívjuk, ezt az isteni finom gőzölt vaníliás pudingot, a lecsorgó karamellel a tetején, ugyanolyan élvezet, mint a crème brulèe, ahol a tetején kopogtatós-ropogós karamell réteg van.Elkészítése egyszerű és olyan látványos a végeredmény, hogy remek vendégváró desszert, minden karamell imádónak ajánlom. Persze én még megspékeltem egy kis dupla élvezettel egy kis karamell szószt is csurgattam rá.

Dupla karamellflan recept gluténmentes Hozzávalók: A karamell aljához: 210 g cukor 4 ek víz Pudinghoz: 600 ml 2,8 vagy 3,5 zsíros tej 100 g sűrített tej 4 db tojás 1 db vanília rúd magja 30 g cukor egy csipet *Himalája só 
 
Dupla karamellflan recept elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vaníliarúd magját kiszedjük, és egy lábasba tesszük, majd ráöntjük a tejet, és hozzáadjuk a cukrot. Majd forrásig hevítsük, állandó kevergetés mellet, majd vegyük le a hőről, és lefedve, hagyjuk hűlni.Egy tepsibe helyezzük bele a szuflé sütőformákat.Ezután a karamellt készítsük el. A cukrot öntsük egy kisebb lábasba, kis kanál vízzel, és lassú tűzzön folyamatos kevergetés mellett olvasszuk addig, amíg karamell színű nem lesz a cukor. A forró karamellt osszuk el szuflé sütőformába, kb. másfél cm magasnak kell lennie a karamellnek a formában. Majd egy tálban keverjük össze a tojásokat a sűrített tejjel és egy csipet sóval, majd csurgassuk rá a vaníliás tejet, és közben állandóan kevergessük egy habverővel, majd öntsük át egy kancsóba, így könnyebb kiadagolni a formába lévő karamellre, mely színültig legyen.
Ezt követően, a tepsibe öntsünk ujjnyi vastagon vizet, és tegyük be a sütőbe, kb. 60 percre. Addig kell sütőben lennie, ha pld. megütögetjük a formát, és a közepén a bőrös felület alatt már nem lötyög a keverék, akkor tuti megsült.Ha kisültek a pudingok, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni, és utána tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára.Ha kihűltek tálalhatjuk, vágjuk körbe egy késsel a formától, és borítsuk ki egy tányérra, mentával díszítjük, én extra bónuszként még meglocsoltam karamell szósszal.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza 

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza