Pikáns: Baconos-sajtos kukoricás kenyér gluténmentes

  • 2017.09.14.
  • 5

Egy finom kenyér, mindig jól jön a családi asztalra.

Csak összekevered, megsütöd és készen is van. 


Finom, puha és gyors kenyér a hétköznapokra. Imádom, imádtam ezt a kenyeret, ez nekem és a lányomnak is nagyon bejött. Bár én nem vagyok gluténérzékeny, nem tudom, ki hogy van vele, de ha megnézzük a boltok kínálatát gluténmentes kenyér és pékáruk tekintetében, eléggé horribilis áraik vannak, arról nem is beszélve, hogy nekem nem ízlenek. Én mindent megkóstolok, megízlelek, hogy tudjam, mi az, amit nem szeretnék elkészíteni házilag. Igazán, nagy kihívást jelent tényleg a kenyér és pékáruk elkészítése gluténmentesen, és gondolom, vannak egy páran így. Persze agyilag felfogom, hogy úgy se tudok, olyan pékárut előállítani, amit búzalisztből készítenék/készítettem anno, vagy a boltban lehet kapni, de vágyakozni, vágyhatok rá. És biztos vagyok benne, hogy mindig próbálkozni fogok, hogy a legszuperebb finomságot tegyem a lánykám asztalára. Így készült el, ez a finom gyors kenyér, melyet tényleg pikk-pakk elkészíthetünk a családi asztalra, még akkor is, ha egy hosszú nap után, hazaértünk a munkából.

Baconos-sajtos kukoricás kenyér gluténmentes Hozzávalók: 200 g kukoricadara (finomszemcsés) 200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt 10 dkg vaj – olvasztva 1 kk sütőpor 1 kk szódabikarbóna ½ kk *Himalája só 2 db tojás – felverve 3 db nagy cseresznyepaprika savanyúság – apró kockára vágva 200 ml görögjoghurt 100 ml tejszín½ ek cukor 10 dkg bacon szalonna – apróra vágva és egy kicsit megpirítva 1 db közepes hagyma – közepes kockára vágva 10 dkg gouda sajt – reszelve
(aki nem gluténérzékeny, az használhat gluténmentes liszt helyett 200 g Bio tönköly fehér búzalisztet)
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Olvasszuk meg a vajat, majd tegyük félre, hogy kihűljön. Majd a sütőedényt kenjük át, egy ecset segítségével az olvasztott vajjal. A vöröshagymát vágjuk közepes kockára, majd 3 ek kókuszolajon és egy csipet sóval, dinszteljük meg, olyan üveges színűre. Ezután szedjük ki. Majd a bacon szalonnát vágjuk fel kockára, és pirítsuk meg egy kicsit, egy ek kókuszolajon, majd szintén szedjük ki és tegyük félre, hűlni.
Majd mérjük ki a kukoricadarát, lisztet és tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a sütőport, szódabikarbónát, sót és keverjük el. Majd tegyük félre. Ezután, verjük fel a tojást. Majd, vágjuk fel kisebb kockára a savanyúságból a cseresznyepaprikát és adjuk a tojáshoz. Mérjük ki a joghurtot és a tejszínt és keverjük össze. Reszeljük le a sajtot.
Ezt követően, adjuk a tojást, a lisztkeverékhez, az olvasztott vaj háromnegyedét, és a joghurtos-tejszín keveréket, a dinsztelt hagymát, a pirított bacont és a reszelt sajtot, majd keverjük össze. Olyan ragadós tészta állagot kapunk, nem baj, ez a jó.
Ha készen van, akkor tegyük be a kivajazott sütőedénybe, kenjük le a tetejét olvasztott vajjal. Majd vegyük le a hőt 180 fokra, tegyük a sütőbe a baconos-sajtos kukoricás kenyerünket, majd süssük kb. 25-35 percig. Nekem a gázsütőmön 28 perc kellett.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: