A nagy kedvenc: Szilvás és nutellás gombóc, nudlival

  • 2017.09.10.
  • 3

Mert édesen szép az élet!

Egy igazi finomság gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.


Mivel itt a szilvaszezon, úgy gondoltam gombócozzunk mi is egy kicsit. De tölthető lekvárral is, sőt mi imádjuk a nutellás gombócot, így ezt is készítettem, nudli kíséretében, gluténmentesen.Nem gluténmentesen is megtalálható a receptem, az alábbi blog bejegyzésemnél:Nutellás gombóc nudlival dejóba forgatva

Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve (1932) alapján itt és itt, így jellemezte a magyar szilvás gombócot:A szilvás gombóc régóta polgárjogot szerzett a magyar konyhában és népszerű ételeink sorába emelkedett. A kitűnő és változatos “knédlik” hazája Bécs (s általában Ausztria), valamint Prága és vidéke ma sem tud olyan jó szilvás gombócot tálalni vendégei elé, mint amilyet náluk ehet az ember augusztus végi és szeptemberi napokon. Persze csak ott, ahol egyébként is főznek, s ahol a háziasszony vagy a szakács érdemesnek találta, hogy alaposan megismerkedjék e rokonszenves eledel természetrajzával.  A szilvás gombóc készítése különös gondot igényel, s tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a kissé közönségesen hangzó gombóc szóval megjelölt fogalom távol áll attól, amit a finom jelzővel lehet illetni. Persze van olyan szilvás gombóc, amely formájára és halmazállapotára nézve a régi idők ágyúgolyóbisaira emlékeztet, furkós és fojtós, s mire a sok, vastag, kemény tésztán áthatolva a szilváig érkezne a fogunk, már elmúlik az étvágyunk. Itt azonban nem erről van szó, hanem ama jó szilvás gombócról, amelynek tésztája vékony, finom és könnyű, sőt omlós.

Szilvás és nutellás gombóc, nudlival gluténmentes Hozzávalók: 50 dkg főtt burgonya (hájában) 4 ek Nagykun rizsliszt itt – Sparban is kapható kb. 10-12 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiba kapható (Csak annyi Alfa-Mix lisztkeverék szükséges, hogy az összes liszt mennyisége (rizsliszt és alfa-mix együttesen 15 dkg legyen) 1 kk *Himalája só itt 1 db nagy tojás 2 ek kókuszolaj Töltelék: kb. 20 dkg szilva – (de lehet szilvalekvárral is tölteni) fagyasztott nutella 1 kk őrölt fahéj 3 ek cukor Forgatáshoz: 4 ek kókuszolaj 4 ek gluténmentes zsemlemorzsa itt Tetejére: porcukor – ízlés szerint
Aki nem gluténérzékeny, a másik receptemet, az alábbi elérhetőségen olvashatjátok: Nutellás gombóc nudlival dejóba forgatva

Elkészítés: A nutellás gombóchoz lefagyasztott nutellát szoktam használni. Beleteszem egy habzsákba a nutellát, és egy szilikonos jégtartóba nyomom. Majd lefagyasztom. Felhasználás előtt, könnyen kicsusszan a szilikonos jégtartóból a fagyasztott nutella, melyet tölthetjük a gombócokba. A burgonyát héjában feltesszük főzni, egy 1 kk sóval, ha készre főtt, még melegen megpucoljuk, és krumplinyomó segítségével átnyomjuk, vagy összetörjük, egy villa segítségével, majd hagyjuk, teljesen kihűlni.Majd hozzáadjuk a tojást, kókuszolajat, sót majd kanalanként adagoljuk hozzá a gluténmentes lisztet, összedolgozzuk a kezünkkel. Krumpli függő, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nekem a fenti mennyiség 15 dkg liszt, pont megfelelő és tökéletes arány volt.– Figyelnünk arra, hogy ne legyen túl kemény a tészta, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk -. Majd csomagoljuk be fóliába és tegyük be a hűtőbe kb. 15-30 percre.
Közben egy fazékban vizet forralunk, 1 kk sóval.A szilvát magozzuk ki, és fahéjas cukorral szórjuk meg, ízlésünknek megfelelően. Egy serpenyőbe kókuszolajat hevítünk, majd tegyük bele a z